Fordul a magyar tőzsde

Vágólapra másolva!
Nagy fordulatot mutat az OTP árfolyama napközben, ugyanis míg délelőtt járt 4 százalék körüli esésben is, addigra kora délután már kisebb pluszban van a bankrészvény.
Vágólapra másolva!
  • A nagyobb mínuszokból kezd talpra állni a Richter árfolyama, a két százalék feletti esésből már valamelyest feltápászkodott (-0,8%, 3793 forint). A vártnál jobb üzemi eredmény és a rosszabb nettó profit után nem tudják a befektetők sem, hogyan értékeljék a számokat. A menedzsment 7-8 százalékos bevételcsökkenést vár az idei évre, holott az elemzők még 3 százalékos bővüléssel számoltak korábban. A Richter elemzői konferenciabeszélgetésére délután 4 órától kerül majd sor, ahol még elhangozhatnak érdekes információk.
  • Volt már ma négy százalékos esésben is az OTP árfolyama, innen viszont visszapattant a részvény, és jelenleg már pluszban van. A háttérben az is állhat, hogy az orosz-ukrán konfliktusban történhet előremozdulás a héten, míg a magyar bankrendszerrel kapcsolatban akár pozitív bejelentés is érkezhet ma délután. Eközben a többi régiós bankpapír is csak kisebb elmozdulásban jár, holott a nyugat-európai nagybankok – főleg a periféria-országoké – lényegesen nagyobb esést mutatnak. A legnagyobb zuhanást (9-15 százalék) a görög pénzintézetek árfolyamai mutatják.
  • Közös sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnök, az EBRD elnöke és Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója ma délután 4 órakor. A magyar állam és az EBRD 15-15 százalékos tőkeemelést hajtana végre az Erste magyar leányában, cserében viszont enyhülhetnek is banki terhelések. Ez akár új helyzetet is teremthet a magyar bankrendszerben, nyilatkozta az Erste szóvivője.
  • Gyengülni kezdett a forint a mai kereskedésben, és a reggeli 306 alatti szintekről egészen 307,5-ig emelkedett az EURHUF árfolyama. A rossz nemzetközi piaci hangulat nem tesz jót a forintnak sem. A nyugat-európai börzéken ugyanis 0,7-2,3 százalékos mínuszokat lehet látni, főleg a spanyol és az olasz parkett teljesít alul, mivel továbbra is nagy a bizonytalanság a görög adóssághelyzet rendezése kapcsán. Az eurózna pénzügyminiszterei szerdán találkoznak, ahol a görög szituációt vitatják meg. Az amerikai határidős indexek is fél százalékhoz közeli csökkenést jósolnak piacnyitásra.
  • Svájci frankban denominált hosszú lejáratú kötvények kibocsátását fontolgatja az Apple (Nasdaq) írja a Wall Street Journal bennfentes forrásokra hivatkozva. Az Apple az alacsony hozamkörnyezetet használná ki, hiszen a 10 éves svájci államkötvény hozama már a negatív tartományban van. Az informátor szerint az Apple 10 és 15 éves kötvények kibocsátását tervezi, és a hozam 0,5 százalék alatti is lehet. A cég egyébként a múlt héten adott el 6,5 milliárd dollárért vállalati kötvényeket.
  • Árbevétel soron kissé elvétette a várakozásokat a Hasbro (Nasdaq: HAS), ellenben profit soron sikerült hoznia a prognózisban szereplő számokat. A cégre negatív hatásként nehezedett az erős dollár, ami 75,4 millió dollárral csökkentette a bevételeket. A cég 3 centtel 46 centre emelte a negyedéves osztalékát, emellett pedig bejelentettek egy 500 millió dolláros részvény-visszavásárlási programot is. A részvény egy százalékos pluszban készül nyitni.
  • A McDonald’s (NYSE: MCD) legalább egy éve nyitva tartó éttermeinek forgalma 1,8 százalékos csökkenést mutattak globálisan. A háttérben a gyenge ázsiai adatok állnak, az Ázsia/Óceánia régióban ugyanis 12,6 százalékkal esett vissza az értékesítés. A részvény 0,8 százalékos mínuszban van nyitás előtt.
  • Több mint két százalékos esésben van nyitás előtt az American Airlines (Nasdaq) árfolyama, miután a légitársaság csökkenő januári utasforgalomról és ülőhely-kihasználtságról számolt be. Emellett megemelték az első negyedévre vonatkozó üzemanyagköltség-előrejelzésüket,a mi azért fontos, mert az American Airlines nem fedezi kerozinkitettségét.