Félmillió háztartás nyitna lakásszámlát

pénz ház lakáshitel
Home ownership becomes burden when debt exceeds property value
Vágólapra másolva!
Félmillió háztartás tervezi lakáskassza nyitását. A megtakarítási hajlandóság nőtt. A lakástermék piac lefedettsége 12 százalék körül van.
Vágólapra másolva!

Mintegy félmillió, fiatalokból vagy középkorúakból álló háztartás van ma Magyarországon, amely legalább egy lakásszámla nyitását tervezi – közölte a Fundamenta-Lakáskassza. A piackutatásukhoz 1000 embert kérdeztek meg. A teljes lakosság körében is nőtt a lakáscélú megtakarítási hajlandóság, 2014-ben ugyanis a megkérdezettek 42 százaléka volt nyitott erre a termékre, míg 2013-ban ez az arány 34 százalék volt.

Emelkedett azoknak aránya, lakáscéljaikra is félretesznek Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

Alacsonyabb, mint nyugaton

A lakástakarék termék piaci lefedettsége 12 százalék körül van, ami 1,2 millió szerződést jelent. Ez alacsonyabb, mint a nyugati országokban, vagy akár Csehországban, ahol gyakran két vagy három családtagra is nyitottak lakásszámlát a háztartások.

Ha a háztartások számát vesszük alapul, akkor 18 százalékos a lefedettség, és a 4,1 millió háztartásból 740 ezer rendelkezik lakás-előtakarékossági szerződéssel.

Havonta közel 10 ezer forint

Nőtt azok aránya - 48 százalékról 56 százalékra -, akik meglévő megtakarításaikon felül további összegeket is félre tudtak tenni lakáscéljaikra. A lakástervekkel rendelkező háztartások havonta, átlagosan 9 900 forintot tesznek félre lakáscélra. A lakás-előtakarékosságra nyitott háztartások pedig havonta mintegy 11 700 forintot tudnának félretenni a felmérés eredményei szerint.

Öngondoskodás nélkül

A megkérdezettek 47 százaléka több évre előre tervez, és akár kis összeget is félretesz. 26 százalék öngondoskodó, de nem előre tervező. Ők nem bíziknak az állam gondoskodásában, nem akarják túllépni a kereteiket, kockázatosnak tartják a hiteleket, de nem is gondolkodik hosszú távú megtakarításokban. 6 százalék kalkuláló, kockázatvállaló, megfontolt, a hitelekre leginkább nyitott, emellett nyomon követi, hol segít az állam, s akár nagyobb kockázatot is vállal az előrejutásért, több évre előre tervez.

Bizonytalan volt a megkérdezettek 21 százaléka, bevallásuk szerint nincs lehetőségük öngondoskodásra.