Vágólapra másolva!
Nem okozott csalódást a Graphisoft Park, a prémium irodáiról ismert vállalat a negyedik negyedévben új csúcsra futó bevételt és EBITDA-t ért el. A növekedés ráadásul idén csak erősödhet, a közel 100 százalékos kihasználtság mellett pedig a közeljövőben fejlesztési tevékenységbe is kezdhet a vállalat. Ez középtávon újabb lendületet ad majd az eredménysoroknak.
Vágólapra másolva!

Új csúcsra hízott a Graphisoft Park bevétele a negyedik negyedévben, ami az új fejlesztések mellett a kihasználtság megugrásának is köszönhető. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy az iparágban működő sok más szektortárssal ellentétben a Graphisoft Park a bérleti díjak csökkentése nélkül is képes volt új érdeklődőket bevonzani, amit a magas minőségnek és kivételes elhelyezkedésnek is köszönhet a vállalat.

Év végére 95 százalékra emelkedett a kihasználtsága a Parknak, amire még a válság előtti csúcsévekben sem volt korábban példa. Amellett ráadásul, hogy a kihasználtság szépen alakul, a cég a bérbe adható területet is növelte az időszak alatt az oktatási fejlesztések és hozzá kapcsolódó diákszálló átadásával.

A közel 100 százalékos bérbeadottság egyben azt is jelenti, hogy a Parknak hamarosan újabb fejlesztést kell elindítania. Nettó 14 ezer négyzetméternyi fejlesztéshez már elő is készítették a déli fejlesztési területeket. Egy ilyen nagyságú új iroda átadása a Park területét nagyságrendileg harmadával növelné, ami idővel az eredményt is újabb magasságokba emelné. A fejlesztés ideje alatt azonban a befektetőknek a rendszeres osztalékfizetésekről vélhetően le kellene mondani.

Nemcsak a bevétel, hanem az eredmények is csúcson vannak a Parknál. Az EBITDA soha nem látott magasságban áll, és a menedzsment előrejelzései szerint idén még lendületesebb emelkedéssel fog új csúcsokat meghódítani. Ez persze nem újdonság az előző jelentésben már adott a menedzsment prognózist, sőt 100 ezer euróval még magasabbat is a mostaninál. A várakozás rontását az alacsonyabb inflációs kilátások és a jelenlegi bérlők felől a korábban gondoltnál mérsékeltebb területnövekedési igény indokolják.

Erős lett a Graphisoft Park negyedéves gyorsjelentése, ezt persze az árfolyam elmúlt időszaki nagy emelkedésében is tetten érhető volt. A menedzsment várakozásainak rontása ilyen tekintetben egy rossz pont, de könnyen lehet, hogy ezen hajlandóak lesznek átnézni a befektetők. A jövő ugyanis ígéretes, ha a vállalat fejlesztésbe kezd, azzal újabb magasságok nyílhatnak meg az eredménytermelés és ezzel együtt az árfolyam előtt is.