60 milliárddal csökkenhet a bankadó

Vágólapra másolva!
Több fontos délutáni bejelentés is nagyban befolyásolja a hazai bankszektor életét. Egyrészt a pénzintézetek számára igen kedvező fejlemény, hogy jelentős mértékben csökkenhet terhük a bankadó csökkentésével. Másrészt a magyar állam mellett az Európai Beruházási és Fejlesztési Bank is részesedést szereze az Erste Bank magyarországi operációjában.
Vágólapra másolva!

Több lépésben és jelentős mértékben csökkenhet a bankadó mértéke a 2016-17-es időszakban - jelentette be délután Orbán Viktor miniszterelnök. Ugyanakkor az adó kivezetésével nem kell számolni, ugyanis 2018-ban és 2019-ben is beszedné azt a kormány.

Az adócsökkentés mértéke nagyjából 60 milliárd forintot tehet ki, ami részben az adóalap módosításának, részben pedig az adókulcs csökkentésének tulajdonítható. 2015-re egyébként 144 milliárd forintos bankadóval számol a kormány.

A bejelentésnek rendkívül megörültek a befektetők, aminek köszönhetően percek alatt 4 százalékot emelkedett az OTP árfolyama, miután délután nagy részét a pénteki záróár közelében töltötte a bankpapír. A megpattanást követően a rövid szünetre is sor került, ezt követően azonban folytatódott az emelkedés, amivel 4100 forint fölé került az árfolyam. Legutóbb december közepén járt hasonló szinteken az OTP.

Azt mindenképp érdemes kiemelni, hogy a mai bejelentésből egyelőre még nem tudni, hogy a tehercsökkentésből mennyi eshet az OTP-re, így pedig azt is nehéz megmondani, hogy mekkora lehet a tényleges árfolyamhatás a bankpapírra nézve.

Forrás: Investor.hu

Beszáll az állam az Erstébe

Nem ez az egyetlen nagy bejelentés, ami a bankszektorral kapcsolatos, ugyanis az állam és az EBRD is 15-15 százalékos részesedést szerez az Erste magyar leánycégében, miután Orbán Viktor miniszterelnök, Suma Chakrabarti EBRD-elnök és Andreas Treichl Erste Group vezérigazgató aláírt egy megállapodást.

Vételár azonban még nincs, Orbán Viktor elmondása szerint ugyanis csak az elkövetkezendő hetekben fogják átvilágítani a bankot. Az Erste nagyjából azzal számol, hogy hat hónapon belül zárulhat a tranzakció. Ugyanakkor azt még nem tudni, hogy tőkeemelés, vagy részvényeladás útján kerülne sor az ügyletre. Eközben pedig az Erste érdeklődését fejezte ki a Citi lakossági üzletágának megvétele iránt.

Eközben az osztrák Erste Csoport a honlapján jelentette be, hogy hároméves hitelprogramot indít hazánkban. Az 550 millió eurós nagyságrendű programból 250 millió a közszféra dolgozóinak, 100 millió energiahatékonysági programokra, 200 millió pedig őstermelékre jutna.

A hírek napvilágra való kerülését követően az Erste is emelkedéssel reagált, igaz a már eleve 1 százalékos pluszban lévő osztrák bankpapír "csupán" duplázta mai emelkedését.