Csehországban nő, itthon csökken a cégek száma

Vágólapra másolva!
Csaknem huszonötezer új céget jegyeztek be tavaly Csehországban, ami - tekintve, hogy csak ötezer szűnt meg - mintegy ötszázalékos emelkedést jelentett.
Vágólapra másolva!

A Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság szerint a növekedés elsősorban a vállalkozók optimizmusának tudható be. "Úgy néz ki, hogy a cseh gazdaság jó kilátásokkal rendelkezik és élvezi a vállalkozók bizalmát" - mondta Petra Stepánová, a cég elemzője az adatok kapcsán.

A fordítottja is pozitív

A Bisnode múlt héten publikálta a magyar statisztikákat is, amely szerint itthon ugyanebben az időszakban 2,55 százalékkal lett kevesebb gazdasági társaság.

Talán meglepő lehet, de a két ellentétes trend ezúttal egyaránt jó irányba mutat, hiszen itthon a cégek számának csökkenése a piac tisztulását és a cégvilág stabilizálódását jelzi.

Volt honnan csökkenni

Emlékezetes, hogy 2008 és 2014 között folyamatosan és dinamikusan nőtt a cégek száma, amely azonban sokszor a csőd és a hitelezők elől új cégekbe menekülő tulajdonosokat, nem pedig valós gazdasági bővülést takart. A trend tavaly fordult meg, azonban még így is 11 százalékkal több vállalkozás működik, mint 2008-ban, a válság kezdetekor.

Az arányokat érzékeltetve a szűk tízmilliós lakosságra itthon még a csökkenés után is 544 ezer működő vállalkozás jut, míg a 10,5 milliós Csehországban a növekedés után működik 411 ezer cég.