Aki ügyeskedés nélkül nem tud üzletet csinálni, annak ügyeskedéssel sem fog menni

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Bár a fenti mondat bármikor bekerülhetne a cégvezetők kiskátéjába, nem Warren Buffet mondta, nem Richard Branson, de még csak nem is Jack Ma. Hanem egy a nagyközönség számára ismeretlen magyar könyvelő. Így folytatódik a gondolat:

„Magyarországon mindenki arra panaszkodik, hogy milyen bürokratikus a rendszer. Pedig egyáltalán nem az. Szerződést kötsz, számlát adsz, számlát kapsz. Hónap végén lefűzöd egy mappába az egészet és odaadod a könyvelődnek. Az extra munkaórák ott jönnek be, amikor az ember megpróbál egy kicsit “ügyeskedni”. Megy az idő a kerülőutak kitalálásával és megy az energia az aggódással, hogy le ne bukjon az ember. Aki csal, az rövidtávon nem azzal tölti az idejét, amivel kéne és amit szeret — hosszútávon emiatt pedig anyagilag is veszít a dolgon.”

Az Adatlabor nevű weboldal összegyűjtött hét mondatot hét sikeres vállalkozótól, amelyekből bárki tanulhat a szektorban. Hét emlékezetes és sarkos kijelentést arról, hogy aki céget alapít és munkahelyeket hoz létre, az nemcsak élhetőbb hellyé teszi Magyarországot, de ráadásul elmondhatja magáról, hogy volt egy ötlete, amely értéket teremtett.

A hét vállalkozó között szívesen láttunk volna többet egyetlen darab nőnél, ám a tőlük kiemelt gondolatok alapvetően olyan szemléletet tükröznek – az együttműködés jelentősége, a transzparencia fontossága, a win-win szituáció megteremtése –, amelyről több az Üzletrészen bemutatott vállalkozó mesélt már az olvasóinknak.

A teljes mondatgyűjtemény elérhető itt.