A mézcsappal forradalmasítanák a méhészetet

A megcsapolt kaptár a méhek és a méhészek életét is megkönnyíti.
Vágólapra másolva!
A forradalmian új rendszerű méhkassal sokkal kevesebb stressz éri a méheket - ami azért is fontos lehet, mert a rovarok száma az utóbbi években drámaian fogyni kezdett.
Vágólapra másolva!

Vannak olyan iparágak, ahol mindennaposak a forradalmi újítások, máshol pedig a piac nem nagyon számol érdemi változásokkal. Talán pont a visszafogott tempó az oka annak, hogy az innovációk éppen ez utóbbi területeken tudnak a legnagyobbat szólni.

A megcsapolt kaptár a méhek és a méhészek életét is megkönnyíti. Forrás: Flow Hive

Csapra vert méhkas

Ilyen, nem várt sikert hozott egy ausztrál apa-fiú méhészpáros új találmánya, a Flow fantázianevű méhkas is. A szerkezet kifejlesztésére és az első darabok legyártására 70 ezer dollárért indítottak kampányt az Indiegogo-n, ám ott kevesebb mint egy nap alatt 1,6 millió gyűlt össze. Cikkünk írásának pillanatában - csaknem negyven nappal a kampány vége előtt - pedig 3,5 millió dollár közelében járnak .

A Flow lényege, hogy megóvja a méheket - és nem mellékesen a méhészt - attól a mindennapos hercehurcától, ami a hagyományos technológiával készített méz összegyűjtéséhez szükséges. Normálisan ugyanis a virágzás idején a kaptárakat naponta szét kell szedni, a benne lévő rácsokat pedig egy erre való pergetőbe kell tenni, hogy a mézhez hozzájussanak. A művelet alatt az állatokat nemcsak stressz éri, de könnyen sérülhetnek, sőt, jó néhány el is pusztul közben. (A hagyományos méhészek mindennapjairól és üzleti lehetőségeiről itt olvashat részletesebben).

Becsatornázva

Az új rendszerű kaptár azonban a rácsok "becsatornázásával" tulajdonképpen csapra veri a méhkast, amiből így a rovarok abajgatása nélkül kifolyik a méz.

Az apa-fia csapat egyébként amatőr méhész és amatőr feltaláló. Civilben az egyikük szociális munkás, a másikuk pedig zenész. Méhészkedni persze nem most kezdtek: már a nagypapa is foglalkozott méhekkel, ők csak folytatták a tevékenységet.

A Flow kaptár gondolata is csaknem egy évtizeddel ezelőtt merült fel, ám csak mostanra sikerült megtalálni a megfelelő technológiát hozzá.

Előrendelhető

A Flow Hive kaptár jelenleg csak az Indiegogo kampány támogatásával rendelhető. A legolcsóbb opcióban csak a rácsok vannak benne, ez 230 dollártól kezdődik, a legolcsóbb olyan verzió, amiben már maga a kaptár is benne van 290 dollárba kerül. Összehasonlításképpen: egy hagyományos technológiával szerelt méhkas a szükséges rácsokkal és tartozékokkal körülbelül feleennyiért, 40 ezer forint körül kapható.