80 évig is sikeres lehet a tőzsdén

Irving Kahn (1905-2015)
Vágólapra másolva!
Életre szóló kihívás lehet a tőzsde, ha hajlandóak vagyunk szakmai alázatra, és folyamatosan próbáljuk megismerni saját magunkat. Irving Kahn pedig bebizonyította, nem csak évtizedekig, hanem akár 80 évig is lehet valaki sikeres a tőzsdén.
Vágólapra másolva!

Kahn sikereit leginkább Benjamin Grahamnek köszönhette, akivel még az 1928-ban, igen, 1928-ban találkozott. Kahn már akkor is Graham lelkes tanítványának számított, és a fundamentális elemzés mellett tette le voksát. Olykor több évekig elemzett, figyelt egy céget, míg meghozta évtizedekre szóló befektetési döntését Kahn.

Irving Kahn befektetési stílusa tehát alapvetően Warren Buffett-éhez hasonlítható, ám tapasztalata még az omahai bölcsét is meghaladta. Nem véletlenül, hiszen világválságokat, világháborúkat is volt szerencséje megtapasztalni a tőzsdéken, így számos jó tanáccsal, idézettel gazdagodott a befektetői világ.

Talán a legérdekesebb történet, amikor Kahn alig 24 évesen hatalmas profitra tett szert részvények shortolásával (árfolyamok esésére fogadás), közvetlenül a válság előtt. Ahogyan Irving Kahn kiemelte egy interjújában, akkoriban a kereskedők mintha csak egymásra licitáltak volna folyamatosan, mindenféle fundamentális alap nélkül az egekig hajtva az árfolyamokat. Irving Kahn szerint pedig ő még nem is volt átlag feletti képességekkel megáldva, ha pedig már egy kölyök is felismeri az akkor jellemző hazardírozást, akkor idővel mindenki számára nyilván való lesz az, és összeomlanak majd az árfolyamok.

Ahogyan azt már tavalyi cikkünkben is írtuk, a hírektől való elvonatkoztatás fontos Kahn szerint. Ezek ugyanis nem segítenek a helyes döntésben, mivel a szélesebb tömeg őket hallgatja, olvassa, ami miatt mi is csak a csordával haladnánk, ami nem szerencsés stratégia. Ha fegyelmezetten ki tudjuk szűrni a médiából érkező ingereket, akkor elkerülhetjük, hogy egy részvénypiaci rali tetején vásároljunk, vagy egy mélyrepülés alján eladjunk.

Újabb érdekes történetek, idézetek azonban már nem fognak érkezni a szakembertől, ugyanis kedden 108 évesen elhunyt Irving Kahn. Ezzel együtt ilyen hosszú ideig a tőzsdén maradni, főleg sikeresen mindenképpen hatalmas teljesítmény, valóságos legendát veszített tehát el a Wall Street.

Irving Kahn (1905-2015) Forrás: Zeit