Végigsöpört a mozikon az Amerikai mesterlövész

American Sniper
Vágólapra másolva!
Rengeteg rekordot felállított Clint Eastwood legújabb rendezése, az Amerikai mesterlövész, aminek a gyártó Time Warner befektetői is örülhetnek.
Vágólapra másolva!

Berobbant az amerikai mozipénztárakba Clint Eastwood legújabb rendezése, az Amerikai mesterlövész, amely a hétvége alatt több mint 90 millió dollárt szedett össze az észak-amerikai mozikból. Ezzel pedig a valaha volt legtöbb bevételt produkáló januári filmbemutató lett, de egy sor más rekordot is megdöntött. Ráadásul ma még tovább hizlalhatja bevételeit a film, hiszen az USA-ban ma munkaszüneti nap van, vagyis még sokkal többen mehetnek mozikba, mint egy átlagos hétfőn.

Ráadásul mindezt úgy, hogy nem egy hatalmas blockbusternek készült a produkció, hiszen nagyjából 60 millió dollárból készült el film. A 6 Oscar-díjra - köztük Bradley Cooper a legjobb férfi főszerepért - jelölt film, így valószínűleg 2015 nagy meglepetés sikere lehet. Ez pedig a Time Warner részvényeseknek is jó hír.

Főleg úgy, hogy másik filmjük a valóban blockbusternek szánt A hobbit befejező része is kiválóan teljesít a kasszáknál. A tavaly decemberben bemutatott produkció eddig 800 millió dollárt szedett össze világszinten (Észak-Amerikában 245 millió). Hollywood 2014-es teljesítményéről ebben a cikkben írtunk.

Bár a Time Warnernél a filmstúdió az árbevételnek csak egy viszonylag kis szeletéért felel, mégis kiemelt jelentősége van egy-egy film sikerének, hiszen ez a többi szegmensre is nagy hatással van áttételesen.

Az elmúlt időszakban a Time Warner részvényárfolyama szép menetelést mutatott, és a filmsikerek akár segíthetnek is abban, hogy folytatódjon ez a trend. Persze csak ez kevés lenne az üdvösséghez, ráadásul ha ránézünk a grafikonra, egy kialakuló fej-váll alakzatot láthatunk, ami nem sok jót ígér a technikai elemzés szemszögéből. Habár az alakzat még nem befejezett, ha a nyakvonal letörik, akár nagyobb zakó is jöhet.

A Time Warner árfolyama (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu