Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Varga Mihály jó tanácsai autóhiteleseknek

bedőlnek az autóhitelesek, bedőlnek a lízingcégek, illusztráció
Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter a bankokkal való tárgyalást tanácsolja a nehéz helyzetbe jutott, devizaalapú autóhitellel rendelkezőknek.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kijelentette: a bankoknál vannak programok a nehéz helyzetbe került hitelesek megsegítésére, ilyen eszköz lehet például a futamidő meghosszabbítása a törlesztőrészletek emelkedésének kivédésére.

Egy autó elvesztése is komoly probléma

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormányzat kiemelten kezelte azokat a devizahiteleseket, akik ingatlant vásároltak, és azt elveszthették volna. "Egy autó elvesztése is nagyon komoly problémát okozhat valakinek az életében, de ez talán más eszközökkel áthidalható" – fogalmazott Varga Mihály.

20 százalékkal többet fizetnek a frankhitelesek Forrás: AFP/Mohammed Mahjoub


A miniszter beszélt arról is, hogy az államadósságot csökkentették, illetve abban a devizaadósság arányát 50-ről 35 százalékra szorították le, és ez a folyamat szándékuk szerint nem ért véget.

Utalt arra is, hogy a svájci frank árfolyamának mindenki számára meglepő változása azért is kevésbé érintette Magyarországot, mert az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az államadósságban a svájci frank alapú tartozásokat euróalapúvá változtatta.

20 százalékkal nőhet a törlesztő

A svájci jegybank a múlt héten törölte el a frank euróval szembeni árfolyamküszöbét. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a svájci frank árfolyamának rendkívüli erősödése mintegy 250 ezer devizaalapú járműfinanszírozási szerződést érint, a szövetség várakozásai szerint 20 százalékkal megnő az autóhitelesek havi törlesztőrészlete.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről