Változatos támadások fenyegetik az okoseszközeinket

okoseszköz, számszerűsített ember, quantified self, mérés, fitnesz, hordható technológia
Hatalmas feketepiaci értéket jelenthet minden személyes adat az egészségünkről
Vágólapra másolva!
Mit gondol, mi veszélyezteti idén a legjobban a telefonját és a számítógépét? Mert ha a válasz a kémprogramok, a banki trójaiak vagy az androidos kártevők, az 2014-re vonatkozott. Új év, újfajta fenyegetés. Már csak azért is, mert az alkalmazásokat általában startupok fejlesztik, ők pedig csak ritkán költenek adatbiztonságra.
Vágólapra másolva!

A G Data szerint 2015 legfontosabb kártevői nagyon demokratikusan egyszerre támadják az asztali gépeket és az okostelefonokat. Viszont nem kímélnék az okosórákat és egyéb fitnesz eszközöket, például a fogyókúrás statisztikákat vezető appokat sem.

Hatalmas feketepiaci értéket jelenthet minden személyes adat az egészségünkről Forrás: G Data

Az IDC piackutatása szerint 2014-ben majdnem egymilliárd androidos okostelefont értékesítettek, érthető módon meg is szaporodtak az oprendszerét célzó fenyegetések. A G Data szakértői szerint decemberre az új androidos kártevőcsaládok száma elérte az 1,2 milliót. Az új PC-s kártevőcsaládok száma tavaly első alkalommal lépte túl a 3,5 milliót.

Prognózisok

A G Data szerint a banki trójaik száma rekordot fog dönteni. A bankszámlákat megcsapoló, hitelkártyaadatokat ellopó kártevők remek üzletet biztosítanak. A világ jelentős részén a többfaktoros azonosítás és a modern chiptechnológiák még mindig ritkaságnak számítanak, így ez a terület jó célpontot kínál a támadóknak. Lopni fogják a számszerűsített emberhez kapcsolódó adatokat, mert a vérnyomástól a pulzusszámon át az étkezési szokásainkig a személyes egészségről szóló statisztika értéket jelent a biztosítótársaságok számára. Megjelenhetnek az előre telepített kémprogramok, a Star N9500 készüléken a G Data szakértői már tavaly felderítettek egy gyárilag telepített kémszoftvert. A felhasználók személyes adataikkal fizethetnek az olcsó hardverért, de ez az ár valószínűleg sokkal magasabb, mint amennyit a fertőzött telefon ér. A kéretlen reklám nagy megtérülés kis erőfeszítéssel: a megtévesztett felhasználók sokszor maguk telepítik ezeket a programokat az eszközeikre. Gyógyulást ígérő csodaszerek, hamis potencianövelők hirdetései juthatnak így el milliókhoz. 2015-ben is néhány komplex kémprogramra is számíthatunk: a tavaly felfedezett Uroburos és a Regin kártevőket készítőik célzott támadásokra használták olyan kiemelt hálózatok ellen, mint a nemzeti intézmények vagy nagyvállalatok hálózatai.

Esélyes, hogy a cyberbűnözők SMS-hitelesítésre építő biztonsági rendszereket kijátszandó egyszerre igyekeznek megfertőzni az asztali gépeket és a telefonokat. Ugyanígy jutnának be – a mobilokon keresztül – a vállalati hálózatokba. A cég szerint nagy rizikó minden olyan kütyü és megoldás, ami a számszerűsített emberhez köthető.

Mi az a számszerűsített ember?

A quantified self röviden az okostechnológia segítségével bővített önismeretet jelöli. Az egészség-, fitnesz-, táplálkozás-, sport-, életmód-tematikájú alkalmazásokkal személyre szabott műszerfalat építünk magunknak. Egészségesebb szokásokat alakítunk ki, és folyamatosan monitoráljuk, hol tartunk ebben. Egyre több ember él ezekkel a lehetőségekkel. Az így szerzett útmutató alapján hatékonyabban tudjuk beosztani az erőforrásainkat, az időnket, pontosabb döntéseket tudunk hozni. Mozgástól meditációig, kalóriatartalomtól a lakóhelyünk levegőjének tisztaságáig sokmindent mérhetünk, naplózhatjuk az alvási fázisokat, a vérnyomásunkat, súlyunkat, hangulatunkat, és terveket készíthetünk testünk, lelkünk, kapcsolataink edzésére. Aki rákeresne, ezek még a kapcsolódó címkék: self-tracking, auto-analytics, body hacking, self-quantifying, self-surveillance, lifelogging, sousveillance, humanistic intelligence.

Valószínűsíti a támadásokat, hogy az egészségügyi és az egyéb személyes adatok rendkívül értékesek a feketepiacon. És megkönnyíti őket, hogy többnyire startup-fejlesztésekről van szó, a kis cégek pedig nem tudnak fejlett biztonságtechnikára költeni.