Szédítő magasságban az amerikai tőzsde

Vágólapra másolva!
Soha nem állt még annyira magas árszinteken az amerikai részvénypiac a világ többi, fejlett részéhez képest, mint most. Legalábbis a Bank of America szakemberei által készített grafikon erről árulkodik. Nem szép persze, de ez még korántsem azt jelenti, hogy borzasztóan drágák lennének az amerikai részvények.
Vágólapra másolva!

Legutóbb a 2000-es évek elején, a technológiai lufi kidurranása előtt állt relatív értelemben véve olyan magas árszinteken az amerikai részvénypiac, mint most. Gondolhatnánk, hogy ez nem sok jót jelent, de azért nem kell azonnal megijedni. A látottak ugyanis az amerikai MSCI USA index éppen aktuális állásának más MSCI indexszekkel való összehasonlításán alapul.

Forrás: Investor.hu

Vagyis arról nem igazán mond sokat, hogy mennyire drága az amerikai részvénypiac. Csak az árfolyamok arányáról kapunk képet (ami persze egyáltalán nem bizalomgerjesztő), nem pedig arról, hogy az ár és a mögöttes érték viszonya milyen az egyes régiókban. Ennek vizsgálatához érdemes egy lépéssel tovább menni, és mondjuk azt megnézni, hogy az amerikai és fejlett világbeli P/E ráták (vagyis, hogy mennyi pénzt kell fizetnünk a megtermelt céges profitok egységéért), hogyan viszonyulnak egymáshoz.

Az amerikai részvénypiac drágább ugyan, de relatív értelemben véve az elmúlt tíz évben a mostaninál jóval drágább is volt már. Pánikra tehát amiatt semmi okunk, hogy az árindex relatíve új csúcsra futott. Az persze már más kérdés, hogy az olajár hirtelen összeomlásának tovagyűrűző hatásai a tetemes adóssághegyeken keresztül azért rövid távon a részvénypiaci hegymenetet is megtántoríthatja, ami miatt egyelőre érdemes lehet az óvatosság.

Forrás: Investor.hu