Rekordszámú cég szűnt meg az építőiparban

ÉPÜLET LAKÓÉPÜLET családi ház FOTÓ ÁLTALÁNOS építkezés Építőipar - Energia - Épül az első aktív ház Pilisszentivánon
Akár két hét alatt felhúzható, ha nem is kulcsrakészen
Vágólapra másolva!
Több cég szűnt meg Magyarországon tavaly, mint bármikor korábban. A kényszertörlések és a felszámolások száma is emelkedett.
Vágólapra másolva!

Tavaly Magyarországon 6587 cég szűnt meg az építőiparban, több, mint bármikor korábban. Ez 16 százalékkal több, mint 2013-ban - áll az Opten közleményében

„A megszűnések számának növekedése tartós trend, és várhatóan az is marad, hiszen tavaly az éven belüli lefutásban is az utolsó két negyedév hozta a legtöbb törlést az ágazatban” – mondta Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója. Jelentősen emelkedett azoknak az eljárásoknak a száma, amelyek így vagy úgy várhatóan az érintett cégek törléséhez vezetnek.

Több törlés és felszámolás

A kényszertörlések száma a 2013-as 2566-ról tavaly 4580-ra emelkedett. A felszámolások száma is emelkedett, igaz még mindig elmarad a csúcséveknek számító 2010-12-es időszak értékeitől. „Ilyenből tavaly 3087-et rendelt el a cégbíróság, ami 470 darabos növekedés az azt megelőző évhez képest Ez még akkor is elgondolkodtató, ha tudjuk, hogy a 2010-es évek elején évente 4000 felszámolás is indult az ágazatban” – mondta az Opten igazgatója.

A 2014-es felfutás nem lesz tartható az építőiparban. Forrás: Magyar Távirati Iroda Zrt./Balaton József

Tóth Tamás szerint egy ágazat üzleti kultúráját elég jól jellemzi, hogy a megszűnő társaságok mennyi adósságot hagynak maguk mögött. „Ebből a szempontból az építőipar Magyarországon mindig is veszélyeztetett volt, és, noha javulás mutatkozik, az is maradt. A felszámolás után megszűnő cégek száma és aránya is csökkent az elmúlt években, de tudni kell, hogy a most induló kényszertörlések egy része is felszámolásba fordul át. A felszámolással megszűnő cégek száma ezért 2015-ben várhatóan újra növekedésnek indul, ami veszélyezteti a rendben működő vállalatok tevékenységét is.”

Bejött a szigorítás

A tulajdonosok egyre ritkábban állítanak új áldozatot, azaz kis alaptőkével rendelkező, bármikor bedönthető céget a megszűnt társaságok helyére. Ez a gyakorlat 2012 óta fokozatosan visszaszorult. 2011-ben még 6175 társaságot alapítottak az ágazatban egy év alatt, tavaly ez a szám már csak 3681 volt. „Az utóbbi években a kormány több lépésben szigorította a cégalapítást, és növelte a tulajdonosok felelősségét. A kis tőkéjű korlátolt felelősségű társaságok aranykora véget ért, de a vállalkozóknak továbbra sem szabad hátradőlni. Irreálisan magas a fluktuáció és az elaprózottság, a vállalatok jelentős része továbbra is likviditási problémákkal küzd, ezért érdemes odafigyelniük, kivel kötnek üzletet” – mondta Tóth Tamás.

Mi lesz az építőiparral?

Az építőipari vállalkozásoknak azzal kell számolniuk, hogy a központi beruházásoknak köszönhető 2014-es felfutás 2015-ben várhatóan nem lesz fenntartható. A KSH szerint az „egyéb épületek építése” alágazatban 2014 novemberében az új szerződések volumene 53,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi értéktől. Az „épületek építése” termelési trendje 2014 egészében stagnált vagy csökkent, a novemberi adatok szerint pedig az „építmény” főcsoportban az új szerződések értéke 8,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A 2015. július 1-től várható családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), az ingatlanárak csökkenésének megállása és a pénzintézeti helyzet stabilizálódása is kedvező lehet. Növelhetik a keresletet, így van rá esély, hogy újra beinduljon az ingatlanpiac, ami húzhatná magával az építőipart is.