Regisztrálniuk kell az energiacégeknek

Vágólapra másolva!
Több száz energiacéget érint az új adatszolgáltatási kötelezettség, ami január elején lépett hatályba, és aminek a határideje március közepe - figyelmeztetnek a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda szakértői.
Vágólapra másolva!

"A most bevezetett, hatékony felügyeleti rendszer célja, hogy növelje a fogyasztók és a piaci szereplők energiapiacokba vetett bizalmát, erősítse a tisztességes versenyt, és megakadályozza, hogy piaci visszaélésekből haszonra lehessen szert tenni" - hangsúlyozta dr. Hegedüs Balázs, a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda senior ügyvédje.

A bennfentes kereskedés ellen

A szabályozás azt célozza, hogy az uniós hatóságok a korábbinál is hatékonyabban észleljék és így megelőzhessék a bennfentes információk alapján folytatott kereskedelmet és a piaci manipulációt az energiapiacokon.

Az új adatszolgáltatás keretében A piaci szereplők kötelesek a nagykereskedelmi energiapiacokon megvalósuló ügyletekre vonatkozó nyilvántartásaikat és egyes meghatározott információkat az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (ACER) részére átadni.

Online regisztráció szükséges

„A REMIT-szabályozás által érintett valamennyi piaci szereplőnek a MEKH honlapján keresztül, legkésőbb 2015. március 17-ig kell teljesítenie regisztrációs kötelezettségét“ - mondta el dr. Hegedüs Balázs.

A nemzeti nyilvántartásba vétel után a MEKH a regisztráció során kapott adatokat továbbítja az ACER felé. A szakértők figyelmeztetnek, hogy az érintett cégek számára mindenképpen javasolt szakértők igénybevételével nyomon követni a MEKH és az ACER által az Európai Bizottság végrehajtási rendeletéhez kapcsolódóan közzétett iránymutatásokat, részletszabályokat, eljárásokat, azaz előre felkészülni a nagykereskedelmi energiatermékekhez kapcsolódó tranzakciók tekintetében az adatszolgáltatási kötelezettség megkezdésére.

A gyakorlatban is meg kell felelni

A MEKH honlapján teljesített regisztrációt követően a piaci szereplők számára az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének gyakorlati megvalósítására kell odafigyelniük. A jelentéstételre kötelezetteknek a szervezett energiapiacokon megtett ajánlatokról és az ott létrejött szerződésekről ugyanis 2015. október 7-től, az egyéb tranzakciókról pedig 2016. április 7-től kell megkezdeniük az adatszolgáltatást az ACER irányába.

A szabványosított - például tőzsdei ügyletek révén megkötött - szerződések, illetve a vételi vagy eladási megbízások adatait legkésőbb a szerződés megkötését vagy a megbízás adását követő munkanapon kell bejelenteni. Az egyéb tranzakciókra (pl. nem szabványosított, tőzsdén kívül kötött) vonatkozó adatok ACER felé történő bejelentését legkésőbb a szerződés megkötése, módosítása vagy megszüntetése után 1 hónappal kell teljesíteni.