Óriásit bukott a milliárdos

probléma baj rossz hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
Hatalmas zuhanáson van túl a 2008-as válságon dollár milliárdokat kaszáló John Paulson egyik befektetési alapja, a Paulson Advantage Plus Fund. A bukás mögött főleg az olajár esése, illetve a Fannie Mae és a Freddie Mac részvényárfolyamának bezuhanása állt.
Vágólapra másolva!

Életének második legrosszabb pénzügyi évén van túl John Paulson, akinek majdnem minden alapja jelentős esésen van túl. Paulson egyik leghíresebb alapja, az Advantage Plus ugyanis nem kevesebb, mint 36 százalékos veszteséget könyvelhetett el a tavalyi év során.

A bukásban jelentős szerepet játszott a Freddie Mac és a Fannie Mae árfolyamának októberi beszakadása, az alap ugyanis ezek emelkedésére játszott. De nem javított a helyzeten az sem, hogy az olajáresés következtében augusztus óta 64 százalékos zuhanást szenvedett el a Whiting Petroleum, amiből ugyancsak jelentős részt birtokolt az alap.

A Fannie Mae és a Freddie Mac napi áfolyama Forrás: Investor.hu

Ennek köszönhetően a tőkeáttételt nem alkalmazható Advantage alap és a tőkeáttételes Advantage Plus alap nem-zárolt részvényeinek árfolyama 19, illetve 24 százalékot estek az elmúlt év során. Ezzel pedig az Advantage részvényárfolyama már 48, az Advantage Plus pedig 66 százalékot esett 2010 óta.

A Whiting Petroleum (NYSE) napi ároflyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

De Paulson többi alapja sem szerepelt túl fényesen az év során. A vállalati felvásárlásokra koncentráló Paulson Partners alap is mindössze 0,8 százalékos emelkedést tudott felmutatni az elmúlt év során, amire leginkább a Shire és AbbVie közötti felvásárlás félbemaradása nyomta rá a bélyegét. Kimondottan szomorú ez annak fényében, hogy a Partners volt Paulson első alapja, amivel 1994-ben elindította vállalatát, a Paulson & Co-t.

Pedig az elmúlt 4 évben a Paulson Partners alap 18 százalékot emelkedett, annak tőkeáttételes verziója, a Paulson Partners Enhanced pedig még ennél is többet, 23 százalékot hozott, messze megelőzve a többi hasonló befektetési politikát folytató hedge fundot.

Csekélyke 1,4 százalékos hozamával a Paulson & Co. ezzel az év egyik legrosszabbul teljesítő fedezeti alapja lett. De nem kell kétségbeesni, Paulson 2011-ben is hasonlóan borzalmas évet zárt, két évvel később pedig újra a legjobban teljesítő hedge fund menedzserek közé küzdötte fel magát.