Önkormányzati cégeknél találtak szabálytalanságokat

szelektív hulladékgyűjtés szabályainak változása, illusztráció
Munkások műanyag hulladékot válogatnak a Fe-Group Invest Zrt. X. kerületi, szelektív hulladékot feldolgozó telepén, 2012. január 9-én
Vágólapra másolva!
Pécsi, dombóvári és szegedi önkormányzati hulladékgazdálkodó cégeket ellenőrzött a Számvevőszék. Mindhárom vállalatnál találtak hiányosságokat.
Vágólapra másolva!

Három önkormányzati hulladékgazdálkodó céget ellenőrzött az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A pécsi társaságnál a számviteli szabályozás összességében megfelelő volt, a dombóvárinak a leltározási szabályzatában voltak hiányosságok, a szegedi vállalat pedig több esetben nem tartotta be a számviteli szabályzatok előírásait, ferül ki az ÁSZ közleményéből.

Nem volt bizonylati rend

A Biokom Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. a csaknem 157 ezer lakosú Pécsen és több környező településen kezeli a szilárd hulladékot. A társaságnál a számviteli szabályozás összességében megfelelő volt, de nem készítették el a számviteli törvényben előírt bizonylati rendet. A tulajdonosi jogokat a közgyűlés szabályszerűen gyakorolta, az önkormányzat belső ellenőrzése egyszer megvizsgálta a társaság gazdálkodását is és javaslatot tett a számviteli szabályzatok pontosítására.

Gond volt a leltárral

Az Öko-Dombó Dombóvári Környezet- és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. kezeli és gyűjti a mintegy 20 ezer lakosú Dombóváron a szilárd hulladékot. Az ellenőrzött időszakban Dombóvár önkormányzata hatvan százalékban volt a vállalat tulajdonosa, egy kommunális szolgáltató kft. volt a kisebbségi tulajdonos. Az ellenőrzött időszakban jelentősen javult a kft. gazdálkodásának számviteli szabályozottsága, hiányosságokat a leltárkészítési és leltározási szabályzatával kapcsolatban állapított meg az ÁSZ.

Mindhárom hulladékgazdálkodónál találtak hiányosságokat Forrás: MTI/Kallos Bea

Nem tartották be az előírásokat

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a körülbelül 162 ezer lakosú Szegeden gyűjti a köztisztasági és a települési szilárd hulladékot, valamint működteti a szelektív gyűjtőrendszert is. Az ÁSZ szerint a társaság rendelkezett az előírt számviteli szabályzatokkal, viszont több esetben nem tartotta be az előírásait: "az önköltség-számítási szabályzat hiányosságai és az alkalmazott gyakorlat miatt nem volt biztosított a hulladékkezelési díjak kalkulációjának megalapozottsága". A tulajdonosi jogokat szabályszerűen gyakorolták, az önkormányzat belső ellenőrzése szabályszerűségi és pénzügyi ellenőrzést is végzett a társaságnál.

Harminchat helyen ellenőriztek

Az ÁSZ 2014-ben harminchat helyszínen kezdte meg az önkormányzati, illetve önkormányzati többségi tulajdonú hulladékgazdálkodó és távhőszolgáltató gazdasági társaságok működésének értékelését. Az ellenőrzések célja a társaságok 2008 és 2012 közötti közfeladat-ellátását érintő gazdálkodási tevékenység szabályszerűségének értékelése volt.