Nem árt az óvatosság a tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Számos figyelmeztető jel van 2015-re a tőzsdéket illetően, véli Aswath Damodaran, a sokak által ismert vállalati pénzügyi guru.
Vágólapra másolva!
  • Azt érdemes már az elején leszögezni, Damodaran azért összeomlást nem vár a piacokon, pusztán kockázatokra, illetve bizonyos tőzsdei mutatók alakulására hívja fel a figyelmet legutóbbi posztjában.
  • Ilyen például kockázati prémium (ERP) alakulása, ami számításai szerint 5,78 százalékra ugrott a tavalyi 5 százalék közeléből. Ez durva leegyszerűsítéssel azt jelenti, hogy a befektetők a 8 százalék közelében lévő elvárt hozamból alig 2,3 százalékot várnak kockázatmentes eszközökből (10 éves amerikai államtkötvény), a többit a kockázatos befektetésük okán várják el.
  • Az ERP ezzel nem számít alacsonynak történelmi viszonylatokban sem, 1960 és 2014 között 4,1, 2005 és 2014 között pedig 5,1 százalékos volt az érték. Ez alapján azért nem árt az óvatosság, de extrém értékről azért még nem beszélhetünk.
  • Kockázatot rejtenek viszont magukban a nyereséghányadok (9,8 százalék), illetve a részvényesi visszajuttatások (87,58 százalék) viszonylag magas szintjei. Ilyen szinteket ugyanis könnyen lehet, hogy hosszabb távon már nem tudnak fenntartani az amerikai cégek.
  • A Fed várható kamatemelése a kockázatmentes hozamokat felfelé mozdíthatja el, ez pedig a kockázati prémiumok csökkenéséhez vezethet.
  • Az olajárak esése pedig akár nagyobb pánikhoz is vezethet, ami átgyűrűzhet az amerikai vállalatok teljesítményére is. Damodaran szerint a 2008-as válság jól példázza, ha baj van, a globális gazdaság nem kímél semmilyen vállalatot, ezzel pedig az amerikai cégeknek is számolni kell.
  • Ez a három kockázati faktor pedig akár egyszerre is valósággá válhat, ami komoly problémát okozna a részvények, és a befektetők számára. Damodaran ugyanakkor elismeri, egyelőre nincs ok a pánikra, és ő maga sem kezdi vagyonának részvényekből történő kimenekítését. Az óvatosság viszont nem árt!