Vágólapra másolva!
Nagyobb piaci ingadozást hozott a délután megjelent híresztelés, miszerint az EKB egy havi 50 milliárd eurós eszközvásárlási programmal állhat holnap elő. Cáfolat nem érkezett, ugyanakkor a pontos részleteket vélhetően csütörtök délután ismerhetjük meg.
Vágólapra másolva!
  • Délelőtt még hűteni próbálta a várakozásokat az EKB a csütörtöki kamatdöntő ülésével kapcsolatban, Ewald Nowotny a kormányzó tanács tagja szerint nem kell túlzott izgatottsággal várni a bejelentést, de konkrétumokat nem árult el arról, mi várható. A piac egyre inkább azt várja, hogy jelentős nagyságú eszközvásárlási program elkezdését jelenti be az EKB. Erre spekulálva az elmúlt napokban nagyot emelkedtek a vezető nyugat-európai börzék.
  • Délután azonban már nem kommentálta a megjelent pletykákat, a Wall Street Journal értesülése szerint ugyanis havi 50 milliárd eurós eszközvásárlást hajtana végre az EKB. A program keretében megvásárolható eszközökről viszont nem került napvilágra információ. A részleteket vélhetően a holnap délután sajtótájékoztatón ismerhetjük meg.
  • A hírekre komoly ingadozást mutattak elsőre a piacok, záráshoz közeledve azonban tiszta zöldben virítanak az európai részvényindexek. A DAX 0,3 százalékos emelkedése mellett a brit FTSE100 1,4 százalékos plusszal készül zárni.
  • Eközben a hazai BUX index 0,8 százalékos emelkedésen van túl. Elsősorban az OTP (+1,2%) és a Richter (+2%) hajtotta a szekeret. A nagyobb papírok közül egyedül a Magyar Telekomnak nem jött össze a pluszos zárás, pedig nagy szüksége lett volna rá, hiszen igen komoly akadályok tornyosulnak előtte.
  • Az EKB-s pletykára először 315-ről gyengülni kezdett a forint az euró ellenében, nem sokkal később azonban már jelentősebb erősödés indult meg 315,7 közeléből. A folyamat egészen 314-ig tartott, viszont kora este már 314,7 közelében található az EURHUF.