Megrogyott a héten a forint

Vágólapra másolva!
Történelmi mélypontra süllyedt a forint a főbb devizákkal szemben. A csütörtöki óriási beszakadást a svájci jegybank döntése idézte elő, miszerint eltörlik a frank euróval szembeni 1,2-es minimum szintjét. 
Vágólapra másolva!

Csütörtök letaglózta a piacokat a svájci jegybank, amikor váratlanul bejelentették, hogy eltörlik az 1,2-es euró-svájci frank árfolyamminimumot, illetve további 50 bázisponttal csökkentették a már amúgy is negatív alapkamatot. A lépéseket jelentős mozgások követték: a svájci frank óriásit erősödött, az euróval szemben jelenleg is paritás közelében mozog.

EURCHF heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Magyarországon is érződött a bejelentés súlya, a forint például történelmi mélypontra süllyedt a főbb devizákkal szemben. Mára némileg javult a helyzet, erősödni tudott a magyar fizetőeszköz. Nézzük, hogy is fest jelenleg a helyzet!

EURHUF: Elesett a 317 forintos szint

Történelmi mélyponton járt csütörtökön a forint. Már Forintgyengülés jöhet című elemzésünkben felhívtuk a figyelmet, hogy gyengülhet a magyar fizetőeszköz. Egy hónap leforgása alatt 309 közeléből 322 közeléig gyengült, ám a tegnapi események tovább rontották a helyzetet.

A csütörtöki esés során a korábbi történelmi mélypontnak számító 324 forintos szintet is áttörte az euró. Egészen 328 közeléig is felszúrt az árfolyam, jelenleg azonban 320 körül mozog a forint az euró ellenében.

Elképzelhető, hogy visszateszteli 317 forintos szintet, amelynél korábban többször is elakadt a forintgyengülés. Tehát ennél a szintnél sok minden eldőlhet. Még ha sikerülne is ezt letörnie, az emelkedő trendvonal, illetve az 50 hetes mozgóátlag tovább tolhatja a forintot.

EURHUF heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

USDHUF: Továbbra is jó erőben a dollár

Már 2014 végén áttörte a masszív 250-es ellenállást az USDHUF árfolyama, ami igen negatív jelzés volt a forint szempontjából. A tegnapi események rátettek még egy lapáttal, és egészen a 280-as szintig gyengült a forint.

Azóta kissé korrigált az árfolyam, ám akár 290-ig is eljuthatna. 2011 közepe óta a 214-250-es sávban ingadozott, a 290 forintos szint ebből az alakzatból számítható.

Az RSI indikátor már az elmúlt néhány hétben is túlvettséget jelzett. Ezek alapján hamarosan beállhatna egy kisebb forinterősödés, ám nehéz elképzelni, hogy egészen a 250-es szintig visszajusson az árfolyam.

USDHUF heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

CHFHUF: Példátlan kitörés

Elképesztően fest a CHFHUF heti grafikonja, miután tegnap brutálisan kitört az árfolyam. Az emelkedő háromszög 260 forintos teteje eddig markáns ellenállásnak bizonyult, ám az elmúlt hetekben már e fölött mozgott, majd ezt visszatesztelve egészen 380 forintig emelkedett.

A megindulás után 316 forint körül stabilizálódott az árfolyam. A további forintgyengülést a 315,5 forintnál található 161,8 százalékos Fibonacci-szint akadályozhatná meg. Jelenleg éppen ennek közelében mozog a forint a frank ellenében.

Az RSI indikátor azonban extrém túlvettségről árulkodik. Ez persze nem meglepő, tekintve a tegnapi árfolyammozgást, így nem feltétlenül kell nagy hangsúlyt fektetni rá. Amennyiben mégis erősödni tudna a magyar fizetőeszköz, a 294 forintnál található Fibonacci-szint felé vehetné az irányt.

CHFHUF heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu