Megrángatták a forintot

Vágólapra másolva!
Az USA-ból a vártnál lényegesen jobb munkaerőpiaci adatra megbolydult a devizapiac. A dollár először erősödni kezedett ismét az euróval szemben, azonban később már le is adta ezt. A nemzetközi tőzsdék pedig nagyobb mínuszban tartózkodnak.
Vágólapra másolva!

17:40: Elromlott a hangulat

  • Nem volt túl kedvező a hangulat már délelőtt sem a nemnzetközi tőzsdéken, de záráshoz közelkedve begyorsult az esés, és a nyugat-európai részvényindexek gyakorlatilag visszaadják tegnap összegyűjtött pluszaikat.
  • Az USA-ban sem sokáig örültek a jó munkaerőpiaci adatoknak, és a vezető börzék már egy százalékhoz közeli csökkenésben állnak. A hangulatra nem volt jó hatással, hogy a kiszivárgott hírek szerint az EKB "csak" egy 500 milliárd eurós kötvényvásárlási program lehetőségét vizsgálja, ami sokak szerint kevés lesz az eurózóna gazdaságának feltámasztásához. Az sem segít, hogy az olaj ismét mélyrepülésbe kezdett, a pénteki kereskedésben 3-3,5 százalékos zakót mutat. A Brent árfolyama ezzel 49 dollárnál, a WTI-é 47,3 dollárnál jár.
  • Itthon az OTP két százalékkal esett (3650 forint) és a Richter is hasonló mínuszban fejezte be a napot (3360 forint).
  • A forint pedig újra gyengülésnek indult az euróval szemben, jelenelg 317 környékén van a jegyzés. Az USDHUF árfolyam pedig 268 környékén jár.

15:32: Erősödik a dollár

  • A vártnál lényegesen nagyobb növekedést mutatott a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma az USA-ban. Az elemzők ugyanis decemberre 240 ezer fős bővülésre számítottak, miközben 252 ezres volt a növekedés. Az előző havi 321 ezer főt is jelentősen, 353 ezerre emelték. A munkanélküliségi ráta pedig 5,6 százalékra csökkent, ami 2008 júniusa óta a legjobb adatnak számít.
Forrás: Investor.hu

  • Ezzel decemberben is folytatódott a vállalatok munkaerő felvételi sorozat, ilyen hosszú növekedésre pedig a 90-es évek közepétől nem volt példa. Ugyanakkor a bérek nem emelkedtek tovább, ami pedig inkább csalódást jelentett piaci körökben.
  • A hírre a dollár erősödést mutatott, az euróval szemben ismét 1,18 alatt járnak a jegyzések. Ezzel együtt az arany árfolyama emelkedett, és 1 215 dollárig ugrott.
  • Az adatok után a forint vegyesen mozog a két fő devizával szemben. Az EURHUF árfolyam délelőtt még felfelé vette az irányt (vagyis a forint gyengült), de déltől visszafordult, és a makroadatot követően még jobban megerősödött. Egészen 316 alá ért az euróval szembeni árfolyam, és most is annak közelében mozog.
Forrás: Investor.hu

  • A dollárral szemben viszont inkább gyengélkedik a forint, a munkaerőpiaci adatok előtt 268,5 közelében ingadozott az USDHUF, majd 269 fölé szúrt, de ezt követően ide-oda cikázik. Jelenleg a fél hármas adat publikálástát megelőző szint körül mozog az árfolyam.
  • A többi régiós és feltörekvőpiaci deviza is a forinthoz hasonló mozgásokat produkál.
Forrás: Investor.hu
  • A nyugat-európai részvénypiacok viszont maradtak a negatív tartományban, de kicsit mérsékelték mínuszaikat. Az amerikai piacok pedig lényegében stagnálással nyitottak, de itt a határidős indexek még határozott mínuszokat mutattak korábban.