Matolcsy: Van magyar modell

Matolcsy György
Budapest, 2014. március 11. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszél Wiedermann Helga Sakk és póker - krónika a magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáiról című könyvének bemutatóján, amelyet a Kairosz Kiadó rendezésében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Vörösmarty termében tartottak 2014. március 11-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Van magyar modell és sikeresen működik, ezt ma már szinte mindenki elismeri - mondta a Matolcsy György a IV. Kárpát-medencei Gazdasági Fórumon.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György szerint már az Európai Unióban, a globális térben és a "magyar modellel hadilábon álló" szaksajtóban is dicsérik a "magyar modellt", amelynek legutóbbi helyes döntése a devizahitelek forintosítása volt. "A devizahitelezés léket kapott hajójában többen voltunk, de csak Magyarország úszott ki a partra" - fogalmazott.

Válságkezelő kormány

Az MNB-elnök szerint a magyar modell sikerének egyik titka az új politikai modell, amelynek lényege "az a felismerés, hogy a pénzpiac nem mindenható és hajlamos a válságokra. A válsághelyzetek kezeléséhez pedig erős államra van szükség, amely képes okosan kezelni a helyzeteket és megvan hozzá az eszköztára."

Foglalkoztatás, a "harmadik láb"

Az erős állam mellett a magyar modell másik elemeként az új gazdaságpolitikát nevezte meg. Ennek újdonsága szerinte, hogy "a hagyományos két láb", a makrogazdasági egyensúly és növekedés mellett nagy figyelmet fordított a foglalkoztatásra is. "Az elmúlt két évtizedben a két láb közül hol az egyik, hol a másik szorult kezelésre, de a használt módszerek mindig a foglalkoztatás feláldozásával jártak" – mondta.