Már idén többet fizethetnek az italkereskedők

Bóni László borász díjazott Foglalkozás pálinkafőzde pálinkafőzés SZEMÉLY üzletember vállalkozó Szabadka, 2012. október 8.
Bóni László, a szabadkai DiBonnis pálinkafőzde és borászat tulajdonosa kinyitja a cég számítógéppel irányított főzőüstjének ajtaját
Szabadka, 2012. október 8. Bóni László, a szabadkai DiBonnis pálinkafőzde és borászat tulajdonosa kinyitja a cég számítógéppel irányított főzőüstjének ajtaját a vállalkozás központjában 2012. október 8-án. A DiBonnis nyerte az I. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa fődíját, amelyet 2012. október 8-án adtak át a szabadkai magyar főkonzulátuson. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
2016 eleje helyett már idén márciustól emelkedhet és sávossá válhat az alkoholkereskedők jövedéki biztosítéka, ha az Országgyűlés elfogadja Gulyás Gergely módosítóját.
Vágólapra másolva!

2016. január 1-je helyett már idén március 1-jén hatályba léphet az alkoholok jövedéki biztosítékának emelése és sávossá tétele. Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője benyújtotta az Országgyűlésnek az idei költségvetést megalapozó törvénycsomag módosítására vonatkozó indítványát, ami ezt előírja.

Kinyírták volna a kisebb kereskedőket

2014 novemberében, az adótörvények elfogadásakor a parlament úgy döntött, az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásánál a jövedéki biztosíték összegét 22 millióról 150 millió forintra emeli. Ezzel az emeléssel kinyírták volna a kisebb kereskedőket, akik ekkora jövedéki biztosítékot nem lettek volna képesek kigazdálkodni.

A kisebb kereskedőkkel együtt pedig a kistermelők is lehúzhatták volna a rolót, mert a kistermelők (például a kis borászatok) a nagyobb kereskedőkhöz túl kicsik, viszont áruikat nem tudják maguk forgalmazni.

Úgy volt, hogy az italkereskedők egyéves türelmi időt kapnak, de lehet, hogy mégsem Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Visszatáncoltak

Néhány héttel később, a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénycsomag megszavazásakor a képviselők módosítottak az eredeti tervezeten, és "a kis- és középvállalkozásokat segítendő" úgy határoztak, hogy a nettó árbevétel függvényében sávosan állapítják meg a jövedéki biztosíték mértékét. Az emelést és a sávossá tételt ráadásul csak 2016 január 1-jével léptették volna életbe.

Kétmilliárd lesz a limit

A sávos rendszer úgy fog kinézni, hogy a 2 milliárd forintnál magasabb nettó árbevétellel rendelkező kereskedőknek 150 millió forintos jövedéki biztosítékot kell majd letenni, a kisebb bevételű cégeknél marad a 22 milliós biztosíték.