Kimaradhatunk az EKB kötvényvásárlási programjából

Európai Központi Bank
Frankfurt, 2014. február 18. 2014. február 18-án közreadott kép az Európai Központi Bank új, épülő székházáról (j) a Majna-folyó partján Frankfurtban február 17-én este. (MTI/EPA/Boris Rössler)
Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank akár 500 milliárd eurót is költhet államkötvények vásárlására. Egyes forgatókönyvek szerint a jelenlegi hitelminősítői besorolások miatt magyar államkötvényeket nem vásárolhatna az Európai Unió jegybankjaként működő intézmény. Egyelőre azonban semmi sem dőlt el.
Vágólapra másolva!

Az EKB Kormányzótanácsa szerdán tanácskozott Frankfurtban, a bank esetleges kormányzati kötvényvásárlási programjáról beszéltek, amelynek összege elérheti az 500 milliárd eurót is, írta meg a Bloomberg hírügynökség pénteken bennfentes forrásokra hivatkozva.

A Kormányzótanács tagjainak több lehetséges opciót is bemutatott az EKB stábja. Egyes forgatókönyvek szerint csak a legjobb hitelminősítői besorolású papírokból venne a bank, más tervek szerint minden befektetésre ajánlott kategóriában levő államkötvény megfelelne.

Nem állunk jól

Magyarország adósbesorolása a három nagy nemzetközi hitelminősítő cég (Standard & Poor's, Fitch Ratings, Moody's) egyikénél sem éri el a befektetésre ajánlott sávot. Az államadós-besorolások felülvizsgálatát az első negyedév végétől veszik ismét napirendre.

Egyelőre nincs döntés

A Bloombergnek nyilatkozó források szerint az EKB vezetői nem döntöttek se a kötvényvásárlási program pontos formájáról, se megvalósításáról, de a felvázolt lehetőségek közül a legnagyobb méretű program kerete 500 milliárd eurós volt.

Az Európai Központi Bank új frankfurti székháza Forrás: MTI/EPA/DPA/Boris Rössler

Az EKB már eddig is végzett kötvényvásárlásokat az európai piacokon, fedezett pénzintézeti kötvényeket és eszközfedezetű értékpapírokat (ABS) vettek, de az államkötvénypiacon való megjelenés komoly lépés lenne.

A legjobb egy erős üzenet lenne

Az lenne a legjobb, ha az EKB olyan kötvényvásárlási programot jelentene be, amelynek nincs felső határa. Ez egy erős üzent lenne a bank részéről, mondta Richard Barwell, a Royal Bank of Scotland csoport közgazdásza a Bloombergnek. Az EKB szóvivője nem kommentálta a hírügynökség értesüléseit. Az EKB következő kamatdöntő ülését január 22-én tartja.