Nem okozott gondott Litvániában az euró

gaia elmélet, ködben úszó fenyőerdő észtországban, illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy hete már Litvániában is az euró a hivatalos fizetőeszköz. Az átállás rendben zajlik.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság szerint Litvániában sikeresen zajlik az euróra történő, január elsején kezdődő átállás. A testület felmérése szerint az üzletek 90 százaléka már harmadikán euróban adta a visszajárót. A litvánok negyede mondta, hogy nagyobbrészt vagy kizárólag euró van a pénztárcájában, de 59 százalékuk még az eddig használt litas-szal fizetett aznap. Ez magas aránynak számít más, korábban euróra váltó országokhoz képest.

Így történt az átállás

Az ország kereskedelmi bankjai még az átállás előtt kaptak euró bankjegyeket és érméket a központi banktól, amelyeket továbbítottak az üzleteknek, hogy azok már az első naptól tudjanak euróban visszaadni. A pénzkiadó automatákban már január elsején éjféltől elérhető volt az új valuta, a bankkártyás és az érintés nélküli POS-terminálokat viszont csak másodikán, az üzletek nyitása napján állították át. Az év első két hetében még lehet fizetni a litas-szal is.

Új valutával vág az évnek Litvánia Forrás: AFP/Focus Database

Mindhárom balti ország tag lett

Litvánia csatlakozásával mindhárom balti ország eurózóna tag lett. Észtország 2011-ben, Lettország pedig tavaly csatlakozott a valutaunióhoz.