Lemásolnák a magyar árfolyamvédelmet

nyugati téri devizahiteles tüntetés,
Vágólapra másolva!
Több közép-európai ország kormánya kért tájékoztatást a devizahitelek kivezetésének magyar megoldásairól – közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A horvát és a lengyel pénzügyminisztérium képviselői is meg akarják ismerni a lakossági devizahitelek kivezetéséért tett magyar kormányzati lépéseket. A két ország információkérésén felül az Európai Központi Bank is figyelemmel kíséri a magyar módszert.

Sokaknak tetszik a magyar devizamentés

A svájci jegybank a múlt héten törölte el a frank euróval szembeni árfolyamküszöbét. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a svájci frank árfolyamának rendkívüli erősödése mintegy 250 ezer devizaalapú járműfinanszírozási szerződést érint, a szövetség várakozásai szerint 20 százalékkal megnő az autóhitelesek havi törlesztője.

Sok magyar devizahiteles elveszítette lakását Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem csak a magyarok adósodtak el frankban

A kormány az árfolyamsokk után magát dicsére. Azt mondták: helyes lépés volt a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamának rögzítése. A svájci frank alapú hiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euróalapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel összességében több mint 500 milliárd forintos tartozásnövekedéstől védtük meg a magyar devizahiteleseket.

Horvátországban és Lengyelországban jelentős gondot okoz a lakosság magas svájci frank alapú hitelállománya. A NGM közlése szerint a devizahitel-probléma sikeres kezeléséről szívesen megosztják az eddigi magyar tapasztalatokat, megoldásokat.