Kitörő erőben az európai biztosítók

Vágólapra másolva!
Komoly erőt demonstráltak az elmúlt hetekben az európai biztosítók. Az AXA, az Aviva, és a Prudential is egy igen markáns ellenállás fölé jutott, ennek köszönhetően igen kedvező beszállási lehetőségek nyíltak a részvényekben. Amennyiben az eddig nagy fejtörést okozó szintek alá esnének vissza, úgy hamar elvágható a veszteség, ellenkező esetben viszont ígéretes növekedés elé nézhetnek a papírok.
Vágólapra másolva!

AXA: A sáv fölé jutott
(Párizs)

2012 közepe óta szépen emelkedett az AXA. Habár az árfolyam több mint kétszeresére nőtt, a 20 eurós ellenállást nem tudta legyűrni. 2014-ben a 17, illetve 20 eurós szintek közötti sávban mozgott az árfolyam.

Az elmúlt hetekben azonban sikerült a 20 eurós ellenállás fölé jutnia, ami igen kedvező jelzés. Ám hasonló eset már 2014 elején is előfordult, akkor viszont nem sikerült tartósan a lélektani szint fölött ragadnia, így jelenleg az ellenállás tartós legyűrése lehet a legfontosabb feladat.

Ebben az esetben a sávból számítható 23 eurós szintet vehetné célba. Elképzelhető, hogy a 20 eurós szint visszatesztelése után lendül erősödésbe, ám letörése esetén már közel sem volna ilyen kecsegtető a technikai kép.

Az Axa heti grafikonja (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

AVIVA: Jó erőben a részvény
(London)

2014 óta a 480 és az 540 pennys sávban mozgott az Aviva. A sávtetőnek tavaly háromszor futott neki az árfolyam, ám minden alkalommal sikertelenül.

Az elmúlt napokban azonban a markáns 540 pennys (5,4 font) ellenállás fölé jutott az árfolyam. Erre utoljára 2008-ban volt példa, így ez igen biztató jel lehet.

A következő célpont a sávból számítható 600 pennys szint lehet. Ennek elérését az MACD indikátor vételi jelzése is segítheti, amely további erősödésre sarkallhatja a részvényt.

Elképzelhető azonban, hogy nem sikerül tartósan 540 penny felett ragadnia. Ekkor elsőként az 50 hetes mozgóátlag foghatná meg, majd akár a csatornaaljig is visszaeshetne.

Az Aviva heti grafikonja (London) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

PRUDENTIAL: Történelmi csúcson
(London)

Történelmi csúcsra futott az elmúlt napokban a Prudential biztosító árfolyama. Ehhez a 2013 eleje óta tartó csatornatetőt is le kellett gyűrnie.

A csatornából számítható 1800 pennys (18 font) szint felé veheti az irányt, amennyiben a csatornatető fölött tudna ragadni. A csatornatető legyűrése mindenesetre igen komoly erőre utal, hiszen 2013 óta csak egyszer sikerült fölötte zárnia a heti grafikon tanulsága szerint.

A csatornatető letörése kedvezőtlen jelzés volna, ami igencsak elrontaná a jelenlegi kedvező technikai képet. Ebben az esetben akár a csatornaaljig is visszaeshetne a papír, ahol azonban dupla támaszra lelhetne, hiszen itt húzódik az 50 hetes mozgóátlag is.

A Prudential heti grafikonja (London) Forrás: AmiBroker, Investor.hu