Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kerüld el a Gangnam Style befektetést!

gangnam style
PSY klipje videoklip 2 milliárd letöltés felett jár
Vágólapra másolva!
Félelmetes, hogy mennyire elválhat egymástól egy részvény árfolyamának alakulása, és a cég pénzügyi fundamentuma. Erre egy nagyon jó példa, ami a Gangnam Style vírusként történő elterjedése után történt egy dél-koreai céggel. Mi azért inkább óva intenénk ettől a fajta befektetéstől.
Vágólapra másolva!

Ez egyszerűen elképesztő

Az, hogy egy részvény árfolyamának alakulása nem csak a cég fundamentumaitól függ nem újdonság, hiszen ezernyi más dolog is befolyásolja. Ami viszont egy dél-koreai cég, a DI Corp. árfolyamával történt, az hátborzongató.

A történet 2012 nyarán kezdődik, ugyanis abban az évben július 15-én jelent meg a YouTube-on a Ganagnam Style című szám, ami azóta a legnézettebb videóvá vált, és a mai napig több, mint 2,2 milliárdszor kattintottak rá (kérdés, hogy hányan nézték végig).

Ami viszont számomra döbbenetes, hogy a DI Corp. dél-koreai cég részvényárfolyama elképesztő szárnyalást mutatott be ezek után. Ez pedig azért érdekes, mert a cég vezérigazgatója Psy édesapja, Park Won-ho, és a család összesen 30 százaléknyi részesedéssel rendelkezett ekkor a cégben. (A DI Corp. egyébként a félvezető- és számítógép chipgyártás iparágában tevékenykedik.)

Forrás: Investor.hu

A részvény árfolyama a 2012. július 16-i 1560 wonos értékről október 15-ig 13100 wonra szárnyalt, több mint nyolcszorozva az értéket. Ekkor döntött úgy Psy nagymamája, hogy elad valamennyi részvényt, learatva ezzel befektetésének gyümölcsét. Egyébként a Park família még mindig rendelkezik 20 százalékos résszel.

Ezt követően a DI Corp. árfolyama ugyan mondhatni összeomlott, de még így is jóval többet ért, mint a Gangnam Style előtt. Azóta persze szintén meglehetősen volatilisen mozog az árfolyama, 2013 áprilisában még magasabbra szökött, mint előtte, ekkoriban jelent meg ugyanis a második Psy-szám, a Gentlemen.

Ne játszunk a tűzzel!

Első ránézésre nagyon csábítónak tűnhet, hogy néhány hónap alatt óriásit lehet kaszálni a tőzsdén, mi azonban inkább óva intenénk az ilyen típusú befektetésektől az ügyfeleinket, illetve az olvasókat. Az ilyen drasztikus mozgások nem szoktak ugyanis kifizetődni, főleg a tájékozatlan kisbefektetők számára.

Ha ránézünk a grafikonra, akkor ugyan azt láthatjuk, hogy az árfolyam még mindig jóval magasabban van, mint 2012 nyara előtt, vagy éppen a 2013 elején látott szintektől. De, aki mondjuk 12000 won fölött vásárolt be, az lehet, hogy annyira nem örül a jelenlegi árfolyamszinteknek. És az sem lehet túl jó érzés, amikor pár nap alatt a felét éri a pénzünk.

Vagyis a tanácsunk az, hogy egy-egy ilyen mániának ne dőljünk be, mert bár kereshetünk nagyon sokat rövid idő alatt, ez csak a szerencsén múlik. Inkább nézzük meg, hogy egy cég mivel foglalkozik, hogyan teljesít pénzügyileg, és milyen kilátások előtt áll. Csak megfontoltan hozzunk befektetési döntéseket.

Mi az Investornál az ilyen alaposan körüljárt, jól átgondolt kereskedési ötletekre szoktuk felhívni ügyfeleink figyelmét. Ha Ön is kíváncsi befektetési ötletekre, ügyfélként ingyen kaphat ilyen jellegű elemzéseket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről