Havi 5500 forintba kerülhet a szabad vasárnap a bolti alkalmazottaknak

Vágólapra másolva!
Inflációs pótlékot és adókedvezményeket vár a kormánytól a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a szabad vasárnap, valamint a kereskedelmi különadók enyhítésére. Javaslataikat az után tették közzé, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumtól nem kaptak választ.
Vágólapra másolva!

A KDFSZ a vállalatokat terhelő plusz teherként írja le az idén életbe lépő kereskedelmi különadókat (például a szeszesitalokat terhelő adókat és az úgynevezett szappanadót), és kifogásolják azt a törvényt is, amely szerint az egymás utáni két évben veszteséges kereskedelmi nagyvállalatoknak be kellene szüntetni tevékenységüket.

Adókedvezményt fizetésemelésért

Ezek enyhítésére a szakszervezet azt javasolja, hogy le lehessen vonni az inflációt meghaladó béremelés tömegét az élelmiszerlánc-felügyeleti díjból, ha a fizikai dolgozók átlagos állományi létszáma nem csökken, és a számukra kifizetett alapbért az inflációs rátát meghaladó mértékben emelkedik. A veszteséges cégekkel kapcsolatban szeretnék, hogy a veszteség megállapításakor ne számolják bele azt a költségtöbbletet, amelyet a fizikai dolgozók alapbérének az inflációt meghaladó mértékű emeléséből keletkezik. Emellett adókedvezményeket kérnek azoknak a cégeknek, akik a nyereségüket részben a dolgozóik fizetésnövelésére fordítják.

Létminimum alatt a bolti dolgozók

A szakszervezet emlékeztetett arra, hogy fizikai munkát végző kereskedelmi dolgozók nettó átlagbére 2013-ban 79 600 forint volt, ami 8000 forinttal kevesebb a létminimum 2013-as összegétől. Szerintük ezen súlyosbítana a kötelező vasárnapi zárvatartás (amit egyébként a KDFSZ támogat), a kereskedelmi dolgozók havi 5500 forinttal lennének szegényebbek a vasárnapi pótlék elmaradása miatt.