Magyarországot érintheti legerősebben az alacsony olajár

Vágólapra másolva!
Az olajárak zuhanása miatt várhatóan nyárig elhúzódó deflációra számítanak Kelet- és Közép-Európában londoni elemzől. A folyamat Magyarországot érintheti a legtartósabban.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege arra számít, hogy idén már nem fog jelentősen emelkedni az olaj ára: szerintük 2015-ben átlagosan 55 dollár körül marad a Brent olajtípus árfolyama, a januári átlagár pedig 50 dollár lesz.

Az elemzőcég korábbi jelzése még az olajár gyors emelkedését jósolta, úgy vélték, 2015 első felében 70 dollár körülire nő az olaj hordónkénti ára.

Magyarország a legérzékenyebb

Mai elemzésükben közölték azt is, hogy a tartósan alacsony olajár miatt nem fordul visszájára a közép-kelet-európai térségben tapasztalható defláció: a térség legtöbb országában nyárig mindenképpen tart majd, leginkább visoznt Magyarországot érintheti, itt a fizetőeszköz felértékelődése a harmadik negyedévig is eltarthat. A térség országai közül tegát a magyar fogyasztói árakat érintheti a leginkább az alacsony olajár.