Húzták a számokat az online kasszák is

Vágólapra másolva!
Az online kasszák működésének, az autóipar jó eredményeinek és a mezőgazdaságnak is köszönhető, hogy a 2014-es költségvetési hiány kisebb a tervezettnél.
Vágólapra másolva!

Jó gazdasági teljesítmény áll a tervezettnél kisebb államháztartási hiány mögött – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az M1 Ma reggel című műsorában pénteken. A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön közzétett adatai szerint az államháztartási hiány 2014-ben 825,7 milliárd forint volt, 325,8 milliárd forinttal alacsonyabb a módosított előirányzatnál, annak 72 százaléka. Kovács Árpád szerint a kedvező adat elérését segítette a sokat vitatott online pénztárgépek bekötése, az autóipar kiváló teljesítménye, a mezőgazdaság rekordtermése, mindezek "a bevételi oldalról hozták a szükséges számokat". Hozzátette: az állam sem költekezett túl, a Költségvetési Tanács ezt a teljesítményt már nyáron jelezte és ősszel is megerősítette.

Kifejtette, az autóipar meghatározó teljesítménye húzta az ipari termelést, az építőiparban az uniós beruházásoknak volt meghatározó szerepe, a többi iparágban stagnálás volt. Fontosnak nevezte továbbá az elektronikai ipart, amely felzárkózhat az autóipar mellé. Kovács Árpád szerint 2015-re óvatos, konzervatív becslés a 2014-esnél 1 százalékkal kisebb GDP-növekedés, a kiadások erős kordában tartására van szükség.

Az online pénztárgépek szintén minden bizonnyal felfelé húzták a számokat, mondta el Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár az Üzletrésznek. Hozzátette, az összeköttetés hatása komoly, bőven 100 milliárd forint feletti. „Pontos adatot nehéz mondani, a szürke-fekete zónában értelemszerűen egyik uniós államban sem ismertek az egzakt számok” – véli. – „Ha egy vállalkozás forgalma 10 százalékot ugrott, elképzelhető, hogy ebből 3 százalék a fehéredés, 7 százalék a rendes növekedés, de erre valójában csak becslések vannak.” A szakember elmondta még, amelyik vállalkozás eddig tisztességesen működött, azt az online pénztárgépre váltás egyértelműen előnyös helyzetbe hozta. „Azok a versenytársaik pedig, akik eddig trükköztek az ÁFÁ-val, most vagy kikerülnek a szektorból, vagy maguk is elkezdenek fehéredni” – véli Banai Péter Benő.