Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hová tűntek a befektetők?

befektetés tőzsde jövő kilátás távcső
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban megtorpanni látszik az eddig egyik legnépszerűbb befektetési formának számító befektetési alapok népszerűsége, miután decemberben is több mint 14 milliárd forintot vontak ki ezekből. Hogy mi állhat ennek a hátterében, azt nem könnyű meghatározni, az viszont biztos, hogy a közelmúltban két olyan esemény is történt, ami jelentősen módosíthat a befektetési alapok jelenlegi piacán.
Vágólapra másolva!

Csökken a népszerűség

Érdekes folyamat kezd körvonalazódni a befektetési alapok piacán, amelyeknek az elmúlt években látott töretlen népszerűsége megtorpanni látszik. Több mint 14 milliárd forint áramlott ki ugyanis ezekből december során is, ami kimondottan gyenge eredménynek számít, tekintve, hogy 2013 decemberében még 96 milliárdos beáramlásról számolhatott be a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Többek között a gyenge decemberi számoknak is köszönhetően 2014 folyamán összesen 753 milliárd forintnyi tőke áramlott be a befektetési alapokba, ami jelentős visszaesést jelent az előző évhez képest, amikor 1000 milliárd forintnál is több pénzt vittek be a befektetők. Azt viszont mindenképpen fontos kiemelni, hogy a tavalyi eredmény még így is a 2007 óta látott második legnagyobb beáramlás volt.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

A legtöbb típusból kiáramlik a pénz

A legnagyobb tőkekivonás ezúttal a részvényalapokból történt, amelyeknek 25 milliárdos kivonással kellett megbirkózniuk, ezzel pedig a teljes évre vonatkozó nettó értékesítés is a negatív tartományba került át és kicsivel több, mint 11 milliárd forintos kiáramlással zárták az évet.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Ugyancsak a tőkekivonás volt jellemző a pénzpiaci alapokra is decemberben, ennek mértéke ezúttal is több mint 23 milliárd forintra rúgott. A pénzpiaci alapokból való kiáramlás mértékéről sokat elárul viszont, hogy az 1 471 milliárd forintos eszközértékkel rendelkező alapokból 156 milliárd forintnál is többet vontak ki egy év leforgása alatt. A nettó eszközértéket tekintve viszont a típus vezető szerepe még továbbra is fennáll, bár ki tudja, meddig.

A pénzpiaci alapokból való kiáramlás mértéke annak fényében talán még megdöbbentőbb lehet, ha azt is figyelembe vesszük, hogy 2013-ban még közel 260 milliárd forintos beáramlás volt jellemző ezekre.

A számok is kristálytisztán kirajzolják az alacsony kamatkörnyezet hatását, ami arra kényszeríti a befektetőket, hogy kockázatosabb eszközök irányába forduljanak, ha 1-2 százaléknál nagyobb hozamokat szeretnének elérni.

Nem mindenhol ilyen rossz a helyzet

A rengeteg kiáramlás mellett természetesen számos alap továbbra is vonzza a befektetőket. A legnépszerűbb befektetési alapok decemberben a kötvény alapok, a vegyes alapok és az abszolút hozamú alapok voltak, és ugyanez elmondható el éves szinten is. A kötvény alapokba decemberben is több mint 25 milliárd forint áramlott be, ami hozzájárult az év során elért 338 milliárd forintos nettó beáramláshoz is.

Ezzel pedig még jobban lecsökkent a kötvény és a pénzpiaci alapok által kezelt vagyonban látott különbség. Ezt szemléleti nagyon jól, hogy míg 2013 végén a pénzpiaci alapok a befektetési alapokban kezelt vagyon 35 százalékát tartalmazták, a kötvény alapok pedig mindössze 19-et, ez az arány 2014 végére már 27-23-ra módosult.

Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

De ugyancsak a beáramlás volt jellemző a vegyes és az abszolút hozamú alapokra is. Előbbibe több mint 16, utóbbiba pedig majdnem 3,5 milliárd forint érkezett december során. Az alap típusok népszerűségét pedig jól mutatja, hogy a befektetési alapokban tárolt teljes vagyon egyre nagyobb hányadát tartják ezek valamelyikében a befektetők. A vegyes alapok aránya 7 százalékról 11-re, az abszolút hozamúaké pedig 10,5-ről 13-ra növekedett 2013 decembere óta.

Mi jöhet még?

A befektetési alapokban kezelt vagyon nagyságát és összetételét két közelmúltban történt gazdasági esemény is komolyan befolyásolhatja. Az egyik ilyen esemény a svájci frank árfolyamküszöbének váratlan eltörlése, amelynek következtében több magyar abszolút hozamú alap is jelentős veszteséget szenvedett el. Kérdés pedig az, hogy meg tudja-e rengetni ez az esemény a befektetők körében az utóbbi idők egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő alapok iránti bizalmat.

De ugyancsak érdekes kérdést vet fel az is, hogy az EKB által meghirdetett eszközvásárlási program valóban a kötvényhozamok jelenleginél is alacsonyabb szintjeihez fog-e vezetni. Amennyiben ez megtörténne, a kötvény alapok iránti eddig tapasztalt kereslet még jobban megnövekedhet, a pénzpiaciakból pedig még nagyobb kiáramlás következhet be. A kötvényhozamok csökkenése ugyanis a kötvények árfolyamának emelkedését eredményezi, ezzel pedig az amúgy is szép múltbeli hozamokat felmutató kötvényalapok folytathatják jó eredményeiket a jövőben is. De mindez igaz a vegyes alapokra is, amelyek kezelt vagyonának ugyancsak jelentős részét jelenthetik kötvények.

Amennyiben kedvet kaptunk ahhoz, hogy a befektetésnek ezt a formáját válasszuk, számos befektetési alap között válogathatunk az Investor Trader rendszerében is, ahol akár néhány kattintással meg is vásárolhatjuk ezeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről