Érvényben marad a körözés Hernádi Zsolt ellen

Vágólapra másolva!
Elutasította a hovát alkotmánybíróság Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának panaszát, az ítéletük szerint a horvát bíróságok nem, csak a magyar szervek sértették a jogait.
Vágólapra másolva!

A Jutarnji List című horvát napilap pénteki értesülése szerint az alkotmánybíróság ítéletében közölte, "megelégednek megelégszik azzal a ténnyel, hogy a panasz indítványozója nem elérhető a horvát hatóságok számára, ezért nem lehet a horvát bíróságnak felróni azokat a mulasztásokat, amelyeket saját országa követett el a beadványozóval szemben, az ő kárára. Konkrétan, nem lehet Horvátországnak felróni azt, hogy a magyar illetékes szervek elmulasztották kézbesíteni Hernádinak a horvátországi kihallgatásokra szóló idézéseket, amelyeket Horvátország szabályszerűen továbbított”

Nemzetközi körözés

Hernádi Zsolt és a Mol Nyrt. ügyvédjei korábban azt es letartóztatását. A letartóztatási parancsot – amely alapján az Interpol hamarosan nemzetközi elfogatóparancsot adott ki – Hernádiék emiatt jogellenesnek tartották és panaszt tettek a horvát alkotmánybírósáállították, ügyfelük nem kapott idézést a horvát szervektől, enek ellenére az ügyészségen elrendelték az előzetes letartóztatását, amely alapján hamarosan nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az Interpol.

Itthon felmentették

Pénteken a horvát alkotmánybíróság elfogadta a legfelsőbb bíróság döntését Hernádi előzetes letartóztatásáról, mert a korrupció- és szervezet bűnözés ügyeiben eljáró ügyészség (USKOK) 2010 júniusa és 2013. július 4-e között négyszer kérelmezte Hernádi Zsolt kihallgatását Magyarországon és kétszer a horvát igazságügyi szervek előtt. Hernádi ügyében eközben Magyarországon is eljárás indult, a Fővárosi Ítélőtábla tavaly december elején jogerősen felmentő ítéletet hozott.

A miniszterelnök már börtönben ül

A horvát alkotmánybíróság döntése szerint a horvát szervek szabályosan jártak el: a korrupció- és szervezet bűnözés ügyeiben eljáró ügyészség, az USKOK 2010 júniusa és 2013. július 4-e között négyszer is kérelmezte Hernádi Zsolt kihallgatását Magyarországon, kétszer pedig a horvát igazságügyi szervek előtt, ennek ellenére Hernádi egyszer sem jelent meg a hatóságoknál, ezután rendelték el előzetes letartóztatását. Állásfoglalásuk szerint ha Hernádi nem kapta meg az idézés, az a magyar szervek mulasztása lehetett.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal vádolják, hogy Ivo Sanader volt (azóta korrupció miatt jogerősen elítélt) horvát miniszterelnökkel együtt részt vett az INA horvát olajipari vállat törvénytelen eladásában, 10 millió euró kenőpénzt adott Sanadernek, hogy átadja a MOL-nak a vállalatot.