Hatalmas meglepetések érhetnek 2015-ben

jóslás hangulat befektetés tőzsde kilátás jövő meglepetés
Vágólapra másolva!
Már 30 éve készíti el minden év elején azt a listát Byron Wien, a Blackstone Group elnökhelyettese, amiben összeállítja a következő év során ő szerinte várható meglepetések gyűjteményét. A Business Insider számolt be arról, mi vár ránk 2015-ben a Wall Street-i veterán szerint, és nagyon úgy tűnik, hogy ezek jó részéből akár jelentős profitokat is elérhetnek a befektetők.
Vágólapra másolva!

Harmincadik alkalommal készítette el Byron Wien szokásos új évi előrejelzéseit, amelyben az újévre várható gazdasági, pénzügyi és piaci meglepetések listáját írta össze, számolt be a Business Insider.

Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a lehetséges forgatókönyvek elemzésébe, tisztáznunk kell, mit értünk meglepetés alatt. Azok az események tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek bekövetkezésére az átlagos befektetők maximum 33 százalékos esélyt adnak, de amelyek Wien szerint legalább 50 százalékos eséllyel fognak megtörténni. Lássuk hát, mit mond a befektető guru a jelenlegi évünkről!

1. A Fed a vártnál hamarabb emel kamatot. Mindez még bőven az év közepe előtt bekövetkezik, köszönhetően a javuló foglalkoztatottsági és GDP adatoknak. Az időzítés azonban rossznak bizonyul és a gazdaság rövidtávú lassulása kezdődni meg. Ennek hatása a részvénypiacon is korrekciót indul el, a hosszú kötvényhozamok azonban a jelenlegi szinteken fognak maradni, és a hozamgörbe laposodni fog.

2. Súlyos problémát okoz a cyber-terrorizmus. Hackerek személyes és vállalati számlákat törnek fel egy nagy pénzügyi központban, ennek hatására a Fed és egyéb intézmények felfüggesztik a tranzakcióikat 5 üzleti napra. Számos állami intézményt és ügynökséget mozgósítanak a probléma kezelésére, de a bűnözők sokkal felkészültebbnek bizonyulnak, mint a védelmi rendszerek.

3. Az Egyesült Államokban év végén látott részvénypiaci rali folytatódik az újév során is. Mindez a bíztató gazdasági növekedésnek köszönhető, és a szép vállalati eredmények hatására az S&P 500 15 százalékot emelkedik az év során.

4. Mario Draghi végre agresszíven növelni kezdi az EKB mérlegfőösszegét, de az expanzió ellenére Európa komoly recesszióba esik vissza. Az európai részvények ennek megfelelően esni fognak, politikai tekintetben pedig jobbra tolódik a kontinens.

5. Japánban a 2014 harmadik negyedévében megkezdődött recesszió 2015-ben is folytatódik további fiskális és monetáris stimulus bevezetése, illetve a tervezett adóemelés felfüggesztése ellenére is. A Nikkei nem fog jelentősen változni az év során.

6. Kína bejelenti, hogy a 7 százalékos gazdasági növekedés sem teljesíthető. Belátják, hogy további fiskális és monetáris stimulusra van szükség már ahhoz is, hogy legalább az 5 százalékos gazdasági növekedést elérjék és megakadályozzák a „keménylandolást”.

Beismerik azt is, hogy a gazdaságot a fogyasztásra kell alapozni és nem pedig az állami tulajdonban álló vállalatok és infrastruktúra fejlesztésére. Azt a pénzt, amit eddig az infrastruktúrafejlesztésekre költötték, az év során a levegő, víz és talaj szennyezés megakadályozására fog menni. Az új irány hatására kialakuló magasabb munkanélküliség tüntetésekhez fog vezetni, de azok nem lesznek erőszakosak.

7. Az olajáresésnek komoly hatása lesz Iránra. Az ország számára eddig ugyanis azért volt kimondottan fontos forrás volt az olajból származó bevétel, mert ezzel az ellne hozott szankciók hatásait tudta csökkenteni a vezetés. A kialakult új helyzetben az ország sokkal békülékenyebbé válik, ami a nukleáris tárgyalásokat illeti. Végül a nép nyomására a nukleáris fegyverek fejlesztését leállítják, a fegyverkezési program csökkentéséről pedig egy megállapodás születik. Ez pozitívan hat mind a régió, mind a világ részvényárfolyamaira, amik nagy raliba kezdenek majd a hírek hatására.

8. A Brent árfolyama is tartósan 50 dollár alá esik az év első felében. Az olajár hónapok óta tartó zuhanása komoly hatást gyakorol Oroszországra, ennek hatására aláírják a békét Ukrajnával. Putyin elnök később megpróbálja visszaállítani respektjét a nemzetközi közösségekben, miközben az országa leküzdi a gazdasági problémáit. Az orosz nép végül azonban ellene fordul, és végül év végén lemond. Az év második felében a WTI és a Brent árfolyama is 70 dollár fölé kúszik köszönhetően a fejlődő piacok folyamatosan növekvő keresletének.

9. A 2014 végén az olajáresés következtében a bóvli kötvények piacán bekövetkezett árfolyamesés hatalmas beszállási lehetőséget kínál. Az államkötvények és a bóvli kötvények hozamai közötti spread a felére esik vissza, ezzel pedig ezek válnak a befektetők legjobban teljesítő eszközeikké. Az USA gazdasága emellett folyamatosan növekszik, recessziónak még a nyomát sem láthatjuk az év során.

10. A Republikánus párt mindent megtesz, hogy növeljék népszerűségüket a spanyolajkúak között. A végcéljuk pedig, hogy megnyerjék a következő választást, ehhez pedig Jeb Busht találják majd a legmegfelelőbb embernek.

Bár nem tudhatjuk, végül hány jóslat valósul meg az év folyamán, most még egyáltalán nem festenek hihetetlennek a leírt forgatókönyvek. Amennyiben bízunk Byron Wien néhány, vagy akár összes jóslatában, könnyen busás hasznokat érhetünk le, ha az Investor Trader rendszerén keresztül néhány kattintással megvásároljuk az ezekhez kapcsolódó eszközöket.