Hatalmas bajban a brazil olajmamut

Vágólapra másolva!
A végéhez közeledik a brazil Petrobras hónapok óta tartó vesszőfutása, de a végkifejlet még az eddigi várakozásoknál is sokkolóbb lehet. Az elmúlt időszakban egy hatalmas pénzmosási és korrupciós botránnyal, illetve az olajáreséssel is megküzdeni kényszerülő állami vállalat ugyanis hosszú várakozás után ma publikálhatja az eredetileg novemberre várt negyedéves jelentését. Az eddigi információk alapján kiderül, hogy a vállalat piaci kapitalizációjának akár 42 százalékával megegyező összeget lehet kénytelen leírni. 
Vágólapra másolva!

A Petrobras egykor Brazília büszkesége volt. Ez a vállalat hajtotta végre az évszázad eddigi legnagyobb mélytengeri olajfelfedezését, és ez volt az a cég, ami 2010-ben rekord nagyságú tőkebevonással, 70 milliárd dollárért ment tőzsdére. Ez az óriás viszont most hatalmas bajban van.

De ebben az esetben sajnos sokkal súlyosabb dolgokra kell gondolni, mint az elmúlt időszakban látott olajárzuhanás. Sőt, a bajok gyökerei olyan időkbe nyúlnak vissza, amikor még senki nem is sejtette, hogy a nyersanyagárak egyszer a maihoz hasonló mélyrepülésbe kezdenek.

A korrupciós botrány kitörése

A problémák akkor kezdődtek, amikor tavaly márciusban a brazil rendőrség letartóztatta a vállalat finomításért felelős igazgatóját. Ezzel pedig kezdetét vette egy több milliárd dolláros pénzmosási és korrupciós ügy felgöngyölítése, amit ma már csak „Autómosó” (Car Wash) néven emlegetnek.

A botrányt a cég egy dolgozója robbantotta ki, és a vád szerint magas rangú politikusok, sőt politikai pártok is pénzmosásra használták az állami kézben lévő vállalatot. A csalás mértéke pedig mintegy 3,7 milliárd dollárra rúgott. A vizsgálatot követően a brazil hatóságok 36 magas rangú vezetőt tartóztattak le, köztük korábbi Petrobras vezetőket és politikusokat is, a vád pedig 154 rendbeli korrupció és 105 rendbeli pénzmosás volt.

A cég helyzetét a botrány kirobbanása után hatalmas hitelállománya nehezítette meg igazán. A Moody’s Investor Service adatai alapján ugyanis ez nem volt kevesebb, mint 170 milliárd dollár. A pénzmosási ügy miatt viszont a cég nagyon nehezen tudott hozzáférni a hitelpiachoz. Pláne úgy, hogy a vállalat 2014 harmadik negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentését azóta sem publikálta, így a befektetőknek még elképzelésük sincs arról, hogy mennyit von le mindez a vállalat értékéből.

A harc a kötvényesekkel

Ezt elégelte meg az Aurelius Capital Management, amely mintegy 54 milliárd dollár értékű vállalati kötvényt birtokló amerikai befektető segítségével gyakorolt nyomást a vállalatra. Végül a január végi jelentési határidőt tűzték ki, és ezt várhatóan tartani is fogják, hiszen ha a Petrobras vezetése ennek sem tenne eleget, a kötvényesek visszakövetelhetnék a pénzüket.

Tovább rontotta a cég helyzetét - vagyis a hitelhez jutását - az is, hogy a Standard & Poor’s is kilátásba helyezte vállalat hitelképességének bóvliba vágását. Végül az mentette meg ettől, hogy a Petrobras állami vállalat, így gond esetén számíthat az állami segítségnyújtásra. A hitelminősítő végül megtartotta a cég hitelbesorolását a "BBB-" osztályban, ami a legrosszabb befektetésre ajánlott szint.

Forrás: Investor.hu

Mit rejthet a jelentés?

Elérkeztünk tehát a jelenbe, amikor végre lehullhat a lepel a vállalat november óta halasztott negyedéves jelentéséről. Most már végre egyértelműen fény derül arra, mennyibe is került a botrány a vállalatnak. De ez az első alkalom arra is, hogy a vállalat végre megpróbálhaja helyreállítani a megtépázott hitelességét, aminek következtében 68 milliárd dollárnyi piaci értéket veszített el 2014 szeptembere óta.

A Petrobras (NYSE) napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Annyit viszont már sejteni lehet a jelentés tartalmából, hogy a Petrobras bizonyos eszközeinek értékét le kell írnia. A leírások nagyságát egyelőre nem lehet tudni, de a Business Insider információi szerint ezek mértéke elérheti a vállalat piaci kapitalizációjának a 42 százalékát, azaz a 20 milliárd dollárt is. A vezetőség korábban azt is elmondta, hogy felülvizsgálják a cég 2014-2018 közötti időszakra tervezett 220,6 milliárd dolláros beruházási tervét is. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a botrány miatt felmerült költségek egy részét visszaterhelnék a csalásokat elkövető álló vállalatvezetőkre, politikusokra, és politikai pártokra.

További komoly problémák elé állítja viszont a vállalatot az olajáresés is. A vezetők ugyanis decemberben még úgy nyilatkoztak, hogy 70 dolláros olajárral végzik el az idei évre vonatkozó becsléseiket, ez viszont 41 százalékkal fölötte van jelenlegi árfolyamnak.

Forrás: Investor.hu

Mindezzel együtt el lehet mondani, hogy bár a vállalat kimondottan olcsónak számít, és még az alacsony olajár ellenére is szép marzsokat ér el - köszönhetően a brazil kormányzati szinten megállapított üzemanyagáraknak - , a vezetőség teljes cseréjére van szükség ahhoz, hogy a vállalat helyreállítsa hitelességét, és hogy a befektetők újra vásárolni kezdjék a papírt.