Hasít a Netflix

Vágólapra másolva!
Jól halad a Netflix az évekkel korábban kijelölt úton, még az elemzői várakozásoknál is jobban növeli előfizetőinek számát. Közben a profitabilitás stabilnak számít, és a terjeszkedés miatt sem mutat jelentős visszaesést a cég nyeresége, ami a befektetők számára remek hír. A vártnál jobb számokra így nem is csoda, hogy közel 20 százalékos emelkedést mutathat ma a részvény nyitáskor.
Vágólapra másolva!

A vártnál erősebb negyedik negyedéves gyorsjelentést tett közzé a Netflix tegnap este, ugyanis valamennyi főbb soron a várt felett teljesített az online videokölcsönzéssel foglalkozó cég. Bár az elemzői várakozások is mérséklődtek az utóbbi hetekben, a jelentős felülteljesítés, és a háttérben azonosítható pozitív folyamatok miatt közel 20 százalékos pluszt mutathat ma az árfolyam.

Forrás: Netflix, Investor.hu

Ezzel ismét bőven 400 dollár felett nyithat az árfolyam, amire már három hónapja, a legutóbbi gyorsjelentés óta nem volt példa. A részvény ráadásul az akkori rés egy részét is sikeresen töltheti vissza, és véglegesen elpattanhat a 310-320 dollár közeli támaszairól. A 400 dollárnál lévő 200 napos mozgóátlag lehet talán az a szint, amit ekkora ugrás után érdemes lehet figyelni, de akár a 420 dollár közelébe, a következő fontosabb ellenállásig is eljuthat a papír.

Gőzerővel megy a terjeszkedés

Főleg az adhat örömre okot, hogy az előfizetők száma a vártnál is nagyobb növekedést mutatott, 4,3 millió fővel nőtt szeptember 30 óta. Ilyen magas növekedésre még soha sem volt példa a vállalatnál, legközelebb egy évvel korábban járt ehhez, amikor is 4 milliós volt a növekedés.

Forrás: Netflix, Investor.hu

Ezzel párhuzamosan az amerikai előfizetőkön egyre nagyobb nyereségre tesz szert a vállalat. Jelenleg a bruttó nyereség már 28 százalékos, két éven belül pedig elérhetik a menedzsment által várt 40 százalékot is, ha ebben az ütemben halad tovább a profitabilitás növelése. A nemzetközi piacokon viszont változatlanul veszteséget ér el a Netflix, ezúttal közel 80 milliót bukott a vállalat operatív szinten az elmúlt negyedévben.

Lendületben a cég

Rekordszinten alakult a cég árbevétele a negyedik negyedévben, köszönhetően az előfizetők számának növekedésének. A Netflix közel 1,5 milliárd dollárt ért el, a növekedési ütem pedig 26,3 százalékos volt, ami csak némileg marad el az előző negyedéves 27,4 százaléktól.

Operatív szinten ugyanakkor már látszódnak jelei az egyre nagyobb terjeszkedésnek, miután a négy negyedéves fedezeti hányad hosszú idő után először mutatott csökkenést. A tisztított egy részvényre jutó nyereség így éves alapon ezúttal visszaesést mutatott, bár a nem tisztított számok tartalmaznak egy 39 millió dolláros tételt is, ami adóvisszatérítésből fakad.

Forrás: Netflix, Investor.hu

Kulcsfontosságú lesz a következő két év a cég számára, mivel a nemzetközi piacokon való terjeszkedés leginkább 2015-ben és 2016-ban fogja éreztetni hatását, főleg a költségek szintjén. A saját gyártású sorozatok közben szintén egyre inkább előtérbe kerülhetnek. A piaci környezet feltehetően még kedvezőbb lesz a Netflix számára majd a következő években, a menedzsment pedig optimista is ezt illetően.

Továbbra sem olcsó

Az értékeltség ugyanakkor továbbra is igen magasan van, ami nagyrészt annak tulajdonítható, hogy a cég remek növekedési kilátásokkal rendelkezik. A 12 havi előretekintő EV/EBITDA ráta 30 közelében, a P/E ráta pedig majdnem 70-nél található, ami hatalmas prémiumot jelent a piac egészéhez képest. Még úgy is magasnak számítanak a mutatószámok, hogy az utóbbi hónapokban azért jelentősen csökkentek.

Egy ekkora, 20 százalékos emelkedés után pedig nem zárható ki egy kisebb korrekció sem, noha momentum-papírról lévén szó a további emelkedés is bármikor benne van a pakliban. Ezzel együtt az internetes cégekkel szemben az utóbbi időben nem tűnik túl acélosnak a hangulat, így igen kedvező piaci környezet kellene ahhoz, hogy még egy ekkora emelkedés után is vágtázzon a rövid távon túlhúzott, jelentős költséget váró Netflix árfolyama.

Bővebb elemzésünk elérhető az Investor Trader ügyfelei számára, amiben az értékeltséggel, és a cég jövőképével is részletesebben foglalkozunk.