Vágólapra másolva!
Fontos döntéseket kell hozni a jegybankároknak 2015-ben is, a kihívások pedig jelentősek.
Vágólapra másolva!
  • Leginkább az olaj hatalmas mélyrepülése okozhat problémát, ami azért jelentősen befolyásolhatja a legtöbb ország gazdasági teljesítményét, akár exportőrökről, akár importőrökről van szó. Az inflációs, illetve annak hiányával kapcsolatos problémák is jelentősek, leginkább az eurózónában.
  • Mondani sem kell, hogy az év során hozott monetáris politikai döntések számos devizára nézve jelentős hatással bírnak majd, és könnyen lehet, hogy az elmúlt hónapokban látott intenzív dollárerősödés csak fokozódik majd a következő hónapokban.
  • A Fed várhatóan nem fog majd kamatot emelni az első negyedévben, ám az év későbbi részében vélhetően igen. Közben az EKB, Japán, illetve a kínai jegybank éppen ellenkezőleg, további lazítást helyezett kilátásba, aminek komoly hatása lehet.
  • A Wall Street Journal által összeállított listában valamennyi ország fontosabb jegybankjának várható politikáját elolvashatjuk, köztük Magyarországét is.
  • Az MNB-től egyelőre nem vár vágást Fehér Margit, a Wall Street Journal elemzője, ugyanakkor kiemeli, az olajáresés és az alacsony infláció miatt egyes elemzők szerint újabb csökkentések jöhetnek, akár 1,7 százalékig. Ahogy azonban a Fed elkezdi emelni a kamatot, úgy a befektetők a fejlődő piacokról kivonhatják tőkéjük egy részét, ami miatt hazánk is kamatemelésre kényszerülhet, legalább is akkor, ha a forint stabilitását némileg megszeretnék őrizni a döntéshozók.