Ez lesz az év befektetési sztorija?

Vágólapra másolva!
Jegybanki stimulus + gyenge euró + alacsony olajár = európai részvényrali. Egészen egyszerűen így foglalható össze, ami ma az európai tőzsdéken történik. Mióta az Európai Központi Bank rálépett a gázra, a német és francia részvénypiac új csúcsra ugrott, ráadásul igen határozott mozgással. És még csak épphogy elkezdődött az év. Mi lesz még itt?
Vágólapra másolva!

Lehetne hosszan és mélyen elemezni az európai részvénypiacon látható folyamatokat, de azok megértéséhez ezúttal ennél sokkal kevesebb is elég. A jegybank a héten egy igen nagy likviditásfokozó intézkedésről döntött, márpedig az amerikai példából kiindulva ez tartósan képes aláfűteni a részvénypiacoknak.

Pláne úgy, hogy közben az euró vad gyengülésbe kezdett, így hozva egyre jobb pozícióba az európai exportőröket, szépítve a tőzsdei cégek profitkilátásait. Ha ez még nem lenne elég, az olajár továbbra is igen nyomott szinteken tartózkodik, ami egy újabb gazdasági stimulusnak ér fel az energiaimportőr európai országok és cégeik számára. Közben az európai részvénypiac lényegesen olcsóbb az amerikainál, így valósággal elkapkodják a papírokat. Könnyen lehet, hogy ezek alapján idén az európai részvények lesznek majd a nyerők.

De lehet, hogy túl egyszerű ez ahhoz, hogy igaz legyen? Majd meglátjuk.

Mindenesetre miközben a német részvénypiac ma 2 százalékkal emelkedik, a magyar nem igazán megy semerre. Még szerencse, hogy az Investor Trader ügyfelek a világ számos tőzsdéjén kereskedhetnek.

A német DAX index heti grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu

Az EURUSD heti grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu

A Brent olaj heti grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu