Évekig nem lesz nyereséges a Tesla

Vágólapra másolva!
Legkorábban 2020-ban lehet nyereséges a Tesla Motors, legalábbis az amerikai számviteli szabályok szerint. Ez nem túl jó hír...
Vágólapra másolva!
  • Nem mintha óriási várakozások lettek volna a nyereséget illetően a következő hónapokra, de ez azért még is csak kiábrándító.
  • Musk szerint ugyanis csak akkor tud nyereséget elérni a gyártó, ha a Model 3 autók tömeggyártása elkezdődik, melyek eladási ára, és gyártási költsége is jóval a jelenlegi S modellek, illetve a hamarosan piacra kerülő X modelleké alatt van.
  • Az pedig közel sem biztos, hogy a Tesla valóban dominálni fogja majd az elektromos autók piacát ezeken az árszinteken, mivel a General Motors 2017-ben dobja piacra a Chevrolet Bolt néven futó elektromos autóját, ez pedig komoly konkurencia lehet.
  • Sőt, az olajárak drasztikus esése az alternatív energiaforrások, és az elektromos autók vonzóságát is csökkenti. Elon Musk szerint ezzel együtt nem szabad letérni a jelenlegi útról, mondván a fenntartható szállítmányozás iránti igény óriási, mondta el a detroiti autoshow-n.
  • Az viszont már kérdéses, hogy Kínában mekkora növekedést tud hosszú távon elérni a vállalat, miután a negyedik negyedévben Musk szerint is csalódást keltő eredményeket ért el a Tesla. Pontos számokat nem árult el Musk, de elsősorban az lehet a probléma, hogy a kínaiak általánosan azt gondolják, nagyon nehéz tölteni az S modelleket.
  • Ennek függvényében lesznek változtatások a kínai üzletpolitikában, és nagyobb hangsúly helyeződhet a marketingre.
  • A befektetők Musk szavaira értelemszerűen nem reagáltak túlságosan jól, a piaczárás utáni kereskedésben pedig 6 százalékos mínuszba ütötték az árfolyamot. Ezzel a részvény már 194 dollárnál jár, pont ott, ahol december közepén is, a legutóbbi lokális mélypontjánál. Az utóbbi időben tehát nem teljesít túl jól a cég.