Ettől olyan erős a dollár

dollár USD pénz
Vágólapra másolva!
Nem az amerikai gazdaság relatív ereje miatt remekel a dollár, véli, Felix Zulauf, befektetési szakértő.
Vágólapra másolva!

Zulauf a Barron's egyik számában fejtette ki véleményét a dollár erejével kapcsolatban. Zulauf kijelenti, hogy az általánosan elfogadott elmélettel szemben nem az amerikai gazdaság relatív ereje az, ami segíti a dollárt. Íme a főbb következetések és a gondolatmenet:

  • Az USA-ban hosszú ideig, a korábbi évtizedekben viszonylag laza volt a monetáris politika, a hozamszint így igen alacsony volt.
  • Emiatt megérte devizában eladósodni sok cégnek, jelenleg pedig 9 000 milliárd dollárnyi vállalati kötvénnyel rendelkeznek a vállalatok.
  • Ezzel azonban ők lényegében arra játszanak, hogy a dollár gyenge marad.
  • Amikor viszont a dollár egy kicsit is erősödni kezd, akkor már a kötelezettségek nagyobb terhekké válnak a cégek számára.
  • Ezt azonban tudják kezelni, mégpedig ellentétes irányú ügyletekkel, fedezéssel, a dollár megvásárlásával.
  • Az viszont látható, hogy ezzel csak növelik a dollár iránti keresletet, és gyorsan beindulhat egy ördögi kör.

Zulauf végső következetésként azt vonja le, hogy amennyiben a Fed végül nem emel idén kamatot (ő erre fogad), akkor a piaci hedgerek egyből ki fognak állni a vételi oldalról, és heves korrekció veszi majd kezdetét. Erre pedig azért nem árt figyelni, főleg akkor, ha jelentős kitettséggel rendelkezünk valamelyik deviza, akár a dollár irányában.

Felix Zulauf szerint egyébként még az első negyedévben jönni fog egy heves korrekció a dollár kapcsán, ám alapvetően 2016-ig folytatódhat majd az erősödés. Az esetleges korrekció így remek beszálló lehet azon befektetők számára, akik szeretnék kiépíteni dollárpozíciójukat, ám a jelenlegi szinteken már nem árt az óvatosság.

A dollár várható erősödéséről egyébként már többször is írtunk az Investor.hu hasábjain, én pedig még 210-220 közelében kezdtem el nagyobb mennyiséget vásárolni a zöldhasúból. Ezzel együtt portfóliómban már a december végi 70 százaléknál is nagyobb, közel 80 százalékos kitettségem van a dollárral szemben, így noha egyet értek Felix Zulauffal, ezeken a szinteken már nem tűnik butaságnak megvárni az esetleges korrekciókat a vásárlás során.

Dollár-index napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A cikk természetesen nem azt jelenti, hogy most akkor longolni/shortolni kell a dollárt, pusztán a devizával kapcsolatos folyamatok megértését szolgálja.