Ennél a részvénynél érdemes a fordulatot keresni

Vágólapra másolva!
Egy évtizede nem látott mélységbe zuhant a nyersanyagpiaci turbulenciák miatt a brazil Vale árfolyama, de úgy tűnik, mintha a zűrös környezetben is végre támaszra lelt volna, sőt, rövid távon akár még érdemi emelkedési potenciál is lehet benne technikai szemmel.
Vágólapra másolva!

Nagy fordulatot készíthet elő a brazil Vale az elmúlt hetekben. A világ legnagyobb vasérctermelőjét alaposan megcincálta a vasérc árának drasztikus zuhanása az elmúlt hónapokban, amit csak súlyosbított az olaj árának ezzel párhuzamosan látott mélyrepülése. A nyersanyagpiaci környezet továbbra is igen gyászos képet fest, de nem elképzelhetetlen, hogy rövid távon túllendült a negatív irányba a piac.

December közepe óta a Vale már nem tudott esni az olaj és a vasérc zuhanása ellenére sem, sőt, közel 25 százalékot emelkedett, és a rövid távú csökkenő trendet is megtörte a napokban a részvény. Drasztikus hosszú távú fordulatról korai lenne beszélni, de a nagy zuhanás korrekciója is kellemes emelkedést hozhat még. (A Vale a New Yorki- piacon ADR formájában elérhető, ennek árfolyamát vettük górcső alá).

A Vale szárnyalása előtt most leginkább az 50 napos mozgóátlag az akadály, de ezt akár napokon belül legyőzheti a részvény, különösen, ha az elmúlt hetekben durván túladottá vált olajár – és ezáltal más nyersanyagok ára is – pozitív korrekcióba kezd. A következő megálló 9,5 és 10,7 dollár közelében lehet a csökkenő trendben kijelölt szintek alapján. Mind az MACD, mint az RSI indikátor az emelkedés folytatódására utal.

A Vale napi grafikonja az amerikai piacon Forrás: Investor.hu

A heti grafikonon 10 dollár közelében rajzolódik ki a legfontosabb ellenállás, ezt a 2009-es markáns mélypont szintje jelöli ki. Az RSI indikátor ezen a grafikonon éppen vételi jelzést adott azzal, hogy kilépett a túladott zónából, és az MACD is hasonlóan pozitív szignált készül kialakítani.

A legutóbbi hasonló esetnél 2013 közepén összességében közel 30 százalékos emelkedést hozott össze a részvény. Ha így lenne most is, akkor azért ennek egy részét már megtette a tavalyi mélypont óta az árfolyam, de a 10 dollár körüli szintek így is elérhetőek lennének, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a kockázatokat sem. A nyersanyagpiacok bizonytalansága miatt a Vale árfolyama továbbra is rendkívül volatilis lehet, ami megnehezíti a kockázatkezelést is.

A Vale heti grafikonja az amerikai piacon Forrás: Investor.hu