Együtt: A forintgyengülés csak Matolcsynak jó

Vágólapra másolva!
Pápa Levente, az Együtt gazdaságpolitikusa úgy véli, a forint történelmi mélypontra zuhanásáért ugyan nem kizárólag a kormány a felelős, de az ország sérülékenységéért igen. Szerinte a forintgyengülés csakis Matolcsy Györgynek jó, akinek így lesz sok elkölthető pénze.
Vágólapra másolva!

Történelmi mélypontra zuhant a forint az euróhoz képest, egy euróért immár 325 forintot, egy svájci frankért pedig 315 forintnál is többet kell fizetni.

Az Együtt szerint a gyengülésért nem kizárólag a kormány a felelős, de a régiós devizák közül messze Magyarország és a magyar fizetőeszköz teljesít a legrosszabbul, ez pedig azt jelenti, hogy folyamatosan nő hazánk kockázatossága, vagyis gazdaságunk egyre sérülékenyebb.

Matolcsy nyer

Pápa Levente, az Együtt gazdaságpolitikusa szerint Matolcsy György jegybankelnöknek nagyon jó a folyamatos forintgyengülés, hiszen ez biztosítja, hogy a profitcélt kitűző jegybank nyereséget tudjon elérni, így Matolcsynak akkor lesz sok pénze, amit elkölthet, ha gyengül a forint. A magyar családok azonban nem örülhetnek. Ők fizetik a számlát, amikor a gyenge forinttal vásárolnak, és kiemelten azok, akiknek személyi vagy autóhitelük svájci frankban van. Nagyon fájni fog a gyenge forint, amikor a síelést vagy a nyaralást szeretnék a családok befizetni.

Drága nyaralás

Erősebb és stabilabb forintra, kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára, és mindenekfelett a befektetői bizalom visszaszerzésére van szükség, hogy Magyarország ne legyen végre a régió legsérülékenyebb gazdasága.

A DK szerint felelős a kormány

A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint a forint mai brutális gyengülése miatt felelősség terheli az Orbán-kormányt is, mert ide vezetett az általa folytatott felelőtlen gazdaságpolitika. Lehet, hogy a mai árfolyamgyengülés csak átmeneti állapot, de devizahitelesek százezreit teheti tönkre a jövő hónapban nekik postázandó törlesztőrészlet.

Tóbiás: dilettáns politika

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a forint árfolyamának nagy mértékű ingadozása egyértelműen igazolja, hogy a régiós valuták közül a magyar fizetőeszköz a legsebezhetőbb, ennek oka pedig a kormány és a Magyar Nemzeti Bank dilettáns politikája. Hangsúlyozta, a kormánynak a jegybankkal együtt biztosítania kellene a stabilitást, a biztonságot, figyelniük kellene a világban zajló folyamatokat.