Vágólapra másolva!
Rendkívül nagy a nyüzsgés az elmúlt napokban a Tesco háza táján, amiben nagy szerepet játszik a tegnap vázolt stratégia. Habár úgy tűnik, hogy a befektetőket sikerült megnyerni a tervekkel, mindenkit mégsem tudott maga mellé állítani a kiskereskedelmi áruházlánc. Legalábbis a Moody’s hitelminősítő biztosan nem tartozik közéjük.
Vágólapra másolva!

A világ egyik meghatározó hitelminősítőjének véleménye szerint sok időt vehet igénybe a Tesco talpra állítása, ezért a bóvli kategóriába vágta vissza a brit áruházlánc adósságának minősítését. Ráadásul a lépésre azután került sor, hogy a társaság pénzügyi igazgatója tárgyalóasztalhoz ült a nagyobb hitelminősítőkkel.

Habár ezzel ismételten némi nyomás helyeződhet a menedzsmentre, a tegnapi stratégia bemutatásakor figyelmeztettek arra, ha esetlegesen sor kerül egy leminősítésre, akkor kiemelt figyelmet fognak fordítani a befektetési kategóriába való visszakerülésre. Piaci várakozások szerint a Tescónak most két választása maradt, vagy tőkét emelnek minél hamarabb, vagy újabb eszközöket is értékesítenek a tegnap bejelentett eladások mellett. Itt elsősorban az ázsiai operációk kerülnek időről időre terítékre, amit bővebben már a friss stratégát kifejtő elemzésünkben is kiemeltünk.

A tegnapi 15 százalékos emelkedést korrigálva pénteken 2,7 százalékos csökkenést mutat az árfolyam. Persze egy ilyen nagy megugrást követően egyáltalán nem meglepő egy kisebb korrekció, sőt a Moody’s lépése ellenére mondhatni igen jól tartja magát a Tesco.

Apropó, a tegnapi 15 százalékos árfolyam emelkedés egyedülálló a Tesco történetében, ekkora megugrást ugyanis még egyszer sem láthattak a részvényesek. Az áruházlánc 1988 óta íródó tőzsdei pályafutása során korábban csupán kétszer fordult elő, hogy 10 százaléknál többet növekedjen a Tesco árfolyama egy nap alatt.

Tesco napi grafikon (London) Forrás: AmiBroker, Investor.hu