Vágólapra másolva!
A kezdeti lanyha csökkenésekből, heves esésbe váltottak a vezető részvényindexek szerte a világban késő délutánra. A magyar piac sem tudja függetleníteni magát ettől a hangulattól, de egész jól tartotta magát. 
Vágólapra másolva!
  • Főleg az ismét zuhanásba kapcsoló olajár és a görög eurózóna kilépésről fellángolt aggodalmak fűtik az eladói hullámot.
  • Nyugat-Európa vezető tőzsdéi 1,5-3,7 százalékos mínuszokat mutatnak, leggyengébbek a periféria országok börzéi (olasz, spanyol, görög), de a többi parkett sem nagyon vitézkedik.
  • Az euró maradt gyenge a dollárral szemben, az EURUSD árfolyam 1,19 közelében jár, ám a reggeli 1,186-os leszúrásig nem jutott el ismét. A gyengélkedés hátterében a görögországi választások, illetve ennek kapcsán az eurózónából való távozásuk lehetősége állhat, nem beszélve az EKB további lazításának lehetőségéről.
  • 2009 májusi mélypontokon jár már a Brent árfolyama, 54 dollár közelében, míg a WTI nyersolaj 51 dollár körül mozog. A fekete arany árfolyama változatlanul a gyengélkedő globális gazdaság, illetve a túlzott termelői kapacitások miatt mutat esést. Az arany ugyanakkor emelkedik ma és már 1200 dollár közelében ingadozik, köszönhetően a felerősödő kockázatkerülésnek.
  • A BUX index még a kevésbé rosszul teljesítő tőzsdemutatók közé tartozik 1,3 százalékos mínuszával, az osztrák parkettet mindenképpen felülteljesíti, hiszen az ATX index 2,6 százalékkal esik. Az OMV 7, míg a Raiffeisen 6 százalék felett zuhan, de az Erste is 3,7 százalékos mínuszban forog.
  • Itthon a Mol szenved legjobban, de a zuhanó olajár ellenére "csak" 2,2 százalékot veszített értékéből. Az OTP 1,4, míg a Richter 0,6 százalékos mínusszal zárt.
  • A forint pedig a reggeli hirtelen gyengülését követően valamelyest visszább jött, de még mindig 318 felett jár az euróval szemben.
  • Az USA-ban is méretes mínuszokat látni, a Dow Jones 200 pont felett esik (-1,3%), de az S&P500 és a Nasdaq is rosszul indította a hetet (-1,4 és -1,1 százalék).