Duzzadnak az erőtől a légitársaságok

Vágólapra másolva!
Kifejezetten jól fest két nagy európai légitársaság helyzete is, legalábbis részvényének árfolyamgrafikonja biztosan. A Lufthansa egy fordított fej-váll alakzatból törne ki, míg a British Airways anyacége, az IAG közel nyolcéves csúcsot döntöget.
Vágólapra másolva!

Lufthansa (Xetra): Még tovább szárnyalna

Nagyon kedvező képet fest a Lufthansa árfolyamgrafikonja, hiszen egy fordított fej-váll alakzatból próbál kitörni, sőt kedden már a 200 napos mozgóátlagát is leküzdötte. A fordított fej-váll formáció pedig gyakran a csökkenő trend emelkedőre váltását jelezheti. Ha az árfolyam áttöri a nyakvonalat, akkor akár még nagyobb rali is következhet. Korábban még egy novemberi Vonalzó hírlevelünkben (Felszállóban a légitársaságok?) hívtuk fel ügyfeleink figyelmét a Lufthansa grafikonjára.

A formációból célárat is tudunk számolni, méghozzá a fej csúcsa és a nyakvonal közötti távolságot kivetítve. A Lufthansa esetében ez nagyjából a 18,5-19 eurós szinteket jelentené, ahol legutoljára még a tavaly júniusi profit warning előtt tartózkodott az árfolyam.

A Lufthansa napi grafikonja (Xetra) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Persze azt nem várhatjuk, hogy eddig megállás nélkül csak emelkedik a részvény, de az mindenképp kedvező, hogy a 15 eurónál lévő jelentősebb szintet már úgy tűnik átviszi. Ezt követően első körben a 16 eurót veheti célba a részvény, ami nagyjából 6 százalékra van a jelenlegi szintekről. Ehhez persze szükséges lenne egy jó általános piaci hangulat is, de azt elmondhatjuk, hogy az alacsonyabb olajár, illetve a gyengébb euró is inkább támogathatja a Lufthansát, illetve a légitársaságokat.

Az indikátorok közül az MACD és az RSI is emelkedő trendben mozog, ami szintén inkább támogatónak mondható, bár az RSI lassan közel kerül a túlvett zónához. Ha mégsem indulna felfelé a részvény, akkor a most áttört 200 napos mozgóátlag, illetve a 13,9 eurónál lévő 50 napos mozgóátlag is támaszként szolgálhat.

IAG (London): Sokéves csúcsról folytatná menetelését

A British Airways és az Iberia légitársaságok anyacége, az IAG részvényárfolyama 2007 óta nem látott csúcsokra kapaszkodott azzal, hogy áttörte az 500 pennys (5 font) szintet. Ha pedig sikerül efölött maradnia, elkezdhetné az 580 pennynél lévő csúcsok meghódítását.

A grafikonokon észrevehetünk egy dupla-alj formációt is, ami itt a 2014 tavaszától látott csökkenő trendet fordította meg, és az alakzatból adódó célárfolyamot teljesítette is az IAG.

Az IAG heti grafikonja (London) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

A napi grafikont szemügyre véve is azt láthatjuk, hogy októberben egy több mint fél éve formálódó csökkenő trendet tört meg az IAG árfolyama. Az október közepétől indult nagy menetelésben pedig játszi könnyedséggel hagyta maga mögött a mozgóátlagokat és a csökkenő trendvonalat is.

Decemberben még visszatesztelte a 450 pennynél lévő ellenállását, hogy onnan újult erővel vegye még magasabbra az irányt. Óvatosságra intő jel viszont, hogy az MACD és az RSI indikátorok és az árfolyam között divergencia figyelhető meg, ami akár trendfordító jelzés is lehet. Ha mégsem sikerülne tartósan 500 penny fölött maradni az árfolyamnak, akkor első körben az 50 napos mozgóátlag nyújthatna menedéket az IAG-nak.

Az IAG napi grafikonja (London) Forrás: Investor.hu, AmiBroker