Csőben a Telekom testvérének privatizációja

cewi okosotthon
Csak egy mobileszközre és internetre van szükség, és máris elérjük a lakást
Vágólapra másolva!
Már látni az alagút végét a Slovak Telekom privatizációjával kapcsolatban, a legfrissebb tervek szerint Szlovákia április végéig szeretné eladni részesedését, amire az utolsó pillanatban akár a Deutsche Telekom is lecsaphat.
Vágólapra másolva!
  • A legfrissebb információk szerint az eladó, azaz a szlovák állam április végéig szeretné bevezetni a távközlési cég részvényeit a londoni, illetve a pozsonyi tőzsdére is - mondta el a szlovák pénzügyminisztérium államtitkára a Euromoney bécsi konferenciáján a mergermarket beszámolója szerint. Az egyébként némi csúszást jelent az eredeti tervekhez képest, hiszen a szlovák kormány még tavaly szeretett volna megválni részesedésétől.
  • Ennek ellenére még korántsem vehető biztosra, hogy a Slovak Telekom tőzsdei cég lesz, hiszen a vállalat 51 százalékát tulajdonló Deutsche Telekomnak elővásárlási joga van a szlovák állam 49 százalékos részesedésére.
  • Elemzői vélemények szerint a Slovak Telekomot 6-szoros EV/EBITDA mutató mellett adhatják el, azaz a 2013-as tisztított EBITDA-ból kiindulva mintegy 1 milliárd eurót kaphat a pakkért Szlovákia.
  • Két ok mindenképp felhozható amellett, hogy végül a Deutsche Telekom meggondolja magát, és végül megvásárolja a telekomcég kisebbségi részesedését a szlovákoktól. Egyrészt tavaly a németek még arról számoltak be, hogy a közép-kelet-európai régióban kívánnak a terjeszkedni, másrészt még ezelőtt kivásárolták a cseh T-Mobile kisebbségi tulajdonosát. Némi párhuzam a szlovák és a cseh szál között, hogy mindkét kisebbségi tulajdonos tervezte a kiszállást.
  • Éppen emiatt tavaly többször is terítékre került befektetői berkekben egy másik DT leány, a Magyar Telekom kisebbségi pakkjának felvásárlása. Persze ennek lehetőségét, akkoriban több Telekomos vezető is cáfolta.
  • Ha a közeljövőben mégis sor kerülne a tranzakcióra, akkor minimum 420 forintos vételárral kellene előrukkolnia egy vevőnek a törvényi előírások alapján. Eközben a Magyar Telekom árfolyama 342 forinton található csütörtök délután. Biztosat persze nem lehet tudni, ugyanakkor a szomszédos országokban zajló folyamatok akár indikációként is szolgálhatnak.
  • Érdemes néhány pillantást vetni a Magyar Telekom grafikonjára, hiszen az árfolyam éppen a szeptember óta tartó csökkenő trendvonal, illetve a 200 napos mozgóátlag legyűrésével próbálkozik. Ezek legyűrése igen pozitív jelzés lenne, így az elkövetkezendő napokban érdemes lehet a szemünket a telekompapíron tartani.
  • Korábban már többször is foglalkoztunk a Slovak Telekom privatizációjával, ezekről bővebben itt olvashat.
Magyar Telekom napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu