Több EU-s támogatásért siettetné a kormány a beruházásokat

Vágólapra másolva!
Cselekvési tervet készített a kormány a 2007-2013 közötti időszakra szóló EU-s támogatások lehívására. Lehet, hogy lesz olyan támogatott projekt, amelyektől el kell állni.
Vágólapra másolva!

A szerdai kormányülés délután várhatóan megszavazza azt az a cselekvési tervet, amelyet a kormány készített azért, hogy még az idei év végéig le tudják hívni az összes, még megmaradt EU-s forrást – mondta a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség Fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. Az államtitkár szerint több számillió forintnyi támogatás múlhat a terv sikerén, de pontos összegeket nem mondott, és a kérdéses projekteket sem nevezte meg.

Több mint 1000 milliárd még lehívható

A 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó uniós pályázati források lehívási határideje 2015. december vége, eddigre az összes, az időszakban érintett projektnek be kell fejeződnie, és a kormánynak ki kell fizetni a projektek végrehajtóit, és leadni a számlákat Brüsszelnek. A Magyarország számára elérhető források kerete 8200 milliárd forint (ebből januárig 6919 milliárdot kaptunk), ezt további 1000 milliárddal lehet túllépni. Csepreghy szerint a céljuk, hogy idén a teljes összeget le tudják hívni.„Magyarország lehet az első az EU történetében, akik a teljes rendelkezésre álló összeget lehívja. Ehhez mindhárom fél, a kormány, az EU és vállalkozókon közreműködésére szükség van” – mondta. Ugyanis, ha egy az EU által támogaott projekt nem készül el a vállalt határidőre, vagy a támogatási időszak végére, az államnak vissza kell fizetnie a kapott összeget.

Márciusig lehet még pályázni

Ehhez az kell, hogy a fennálló, támogatott projektek időben befejeződjenek, valamint, hogy az időközben kiírandó pályázatok is eredményesen záruljanak december végéig – utóbbi kedvéért Csepreghy azt mondta, március után már nem írnak ki az EU-s forrásokból támogatott TÁMOP és KEOP-pályázatokat.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy vannak olyan projektek, amelyek megvalósítása a várakozásoknál lassabban halad, szerinte elsősorban a pályázatnyertes cégek hibájából. Emiatt, mint mondta, a jövőben lehetőség lenne rá, hogy az adott szaktárca megvonja a támogatást egy-egy projekttől, ha azok megvalósítása késik, és emiatt forrásvesztésre van esély. Nem zárta ki, hogy idén is lehet olyan projekt, ahol erre szükség lesz, konkrét beruházásokat azonban nem nevezett meg.

Vasút, hosszabb autópályák

A jövőre vonatkozóan Csepreghy azt ígérte, a forráslehívások maximalizálása mellett kísérletet tesznek arra, hogy Magyarország minél inkább saját forrásokból tudja fedezni a különféle állami beruházásokat. Az államtitkár több, a közvetkező években elkezdődő beruházást is megszellőztetett: a kormány tervei szerint 2020-ig számos új autóút épülne, amelyekkel a most nehezen megközelíthető településeket kötnék össze az autópályákkal. Hasonló célból épülnének új vasútvonalak, magukat az autópályákat pedig meghosszabbítanák az országhatárokig.