Csehországban is üzleteket zár be a Tesco

Tesco
Vágólapra másolva!
Csehországban két nagy üzletet zár be a Tesco, száz ember munkahelye szűnik meg. A szakszervezetek segélyprogramot követelnek és sztrájkra készülnek. A Tesco gazdasági okokkal és átszervezéssel indokolja a boltbezárásokat.
Vágólapra másolva!

Két nagy üzletet zár be rövidesen a brit Tesco áruházlánc Csehországban. Az Ústí nad Labem-i hipermarket és egy prágai szupermarket bezárása miatt 102 ember munkahelye szűnik meg - közölte a Tesco szakszervezeti szövetsége. Az áruházláncban működő szakszervezetek sztrájkkészültséget hirdettek és válságforgatókönyvet készítenek elő.

Segélyprogramot követelnek

"Világos információkat követelünk, hogyan érint minket a britanniai botrány, mit jelent az a csehországi és a szlovákiai üzlethálózatra. Bár a csehországi Tesco áruházak nyereségesek, a két nagy üzlet bezárása valamiféle jelzés lehet" - nyilatkozta Ivan Predinsky, a Tescóban működő szakszervezetek képviselője. A szakszervezetek azt követelik, hogy a Tesco készítsen segélyprogramot, az elbocsátott alkalmazottak kapjanak hat hónapos, míg a kiskorú gyerekekről is gondoskodók 12 hónapos végkielégítést.

A Tesco dolgozói segélyprogramot követelnek, sztrájkra készülnek Forrás: Tesco

Gazdasági okok

"Az ústíi hipermarketet gazdasági okok miatt zárjuk be. Az alkalmazottakat időben tájékoztattuk, s felajánlottuk nekik, hogy dolgozhatnak a régióban lévő további Tesco üzletekben" - mondta David Morris, a Tesco Stores CR vezérigazgatója. Az alkalmazottak a törvényes végkielégítést, azaz kéthavi bért és egy külön prémiumot kapnak, tette hozzá.

Átalakítási program

A csehországi Tesco áruházak bezárását azután jelentették be, hogy brit társaság főnöke, Dawe Lewis az angliai problémák, botrányok után nagyszabású átalakítási programot hirdetett, ami a beruházások korlátozásával, leépítésekkel és a külföldön működő áruházak egy részének a bezárásával számol. Magyarországon a hírek szerint 13 üzletet kíván bezárni a Tesco.