Nem kaphat minden trafikos kártérítést az államtól

Nemzeti Dohánybolt illusztrációk Nemzeti Dohánybolt trafiktörvény trafikmutyi dohánykereskedelem cigaretta dohányzás cigi Nemzeti Dohánybolt trafiktörvény dohánykereskedelem dohányzás Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik felirat egy budapesti,12. kerül
Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik felirat egy budapesti,12. kerületi, korábban üresen álló üzlethelyiség kirakatában, 2013. május 6-án
Vágólapra másolva!
A trafiktulajdonosoknak hat hónapjuk volt arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljanak, kártalanításban reménykedve. A határidők lejártak, így hiába az elsőfokú kedvező ítélet, alig több mint egy tucat trafikosnak van esélye, hogy pénzt kapjon az államtól.
Vágólapra másolva!

A mai elsőfokú ítéletben a bíróság elutasította a magyar állam álláspontját, és kimondta, hogy az megsértette a magántulajdont illető védelmet. Az államnak ezért 15 ezer euró (4 millió 700 ezer forint) kártérítést kell fizetnie a boltját vesztett trafikosnak, és a perköltséget is ki kell fizetnie. Az ítélet még nem jogerős, de lehet, hogy az állam ezek alapján már kifizeti a pénzt az érintett trafikosnak és a precedens alapján törekszik majd a megegyezésre a többi perben is.

Kevesen pereskednek

Ugyanis nem sok emberről lehet szó, akiknek kártérítést kell fizetnie az államnak. Magyar Gábor ügyvéd szerint a most elsőfokú ítélettel zárult és az általa vitt 14 peren kívül nem sok lehet még. Összesen csak 6 hónapjuk volt a trafikosoknak, hogy benyújtsák a kérelmüket. Ezt a határidőt legkésőbb az utolsó hazai jogorvoslati lehetőség kimerítésétől kell számolni, de az Alkotmánybíróságnál sem járt a most is zajló pereknél több.

Már késő lehet pereskedni Fotó: Origo

A magyar államnak tehát elég csak azokkal megegyezni, akik jelenleg is pereskednek – mondta Magyar Gábor. A többi trafikos tehát hiába érzi úgy, hogy a mai ítélet alapján benyújtaná a kérelmét, erre már nincs lehetősége.