Az autóhitelesek fogják a fejüket

bedőlnek az autóhitelesek, bedőlnek a lízingcégek, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erősödése, a lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen ők már rögzített árfolyamon törlesztenek – emelték ki devizapiaci elemzők.
Vágólapra másolva!

A svájci jegybank csütörtökön délelőtt váratlanul eltörölte a frank euróval szembeni árfolyamküszöbét, aminek hatására a frank jelentősen erősödött az euróval és más devizákkal, így a forinttal szemben is.

Újabb hitelesek dőlhetnek be Forrás: AFP/Mohammed Mahjoub

20 százalékkal nőhet a törlesztő

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője azt mondta: óriási tehernövekedést okoz a svájci frank árfolyamának emelkedése azoknak a devizahiteleseknek, akiknél a forintosítással nem rögzítették a törlesztőrészletek árfolyamát, és ők jellemzően autóhitelesek.

Saját becslése szerint mintegy kétmilliárd eurónyi élő devizahitel van svájci frankban, e hitelek tulajdonosainak a jelenlegi árfolyam fennmaradása esetén 15-20 százalékos törlesztőrészlet-emelkedéssel kell számolniuk.

Azok a devizahitelesek viszont örülhetnek, akiknek a helyzetét tavaly ősszel rendezték. Ezek azok a jelzáloghitelesek, akik 2015 januárjától már a forintosítás rögzített árfolyamán törlesztenek.
Hozzátette, hogy ez a helyzet a magyar bankrendszernek is újabb sokkot jelent, amit kezelni kell, de mindenesetre most jobb a helyzet, mintha a teljes devizahitel-állomány esetében kellene a problémát kezelni.

Elszállt a frank árfolyama Forrás: Origo

Svájc megijedt

A szakértő véleménye szerint a svájci jegybank lépését a deflációs félelmek indokolták. Svájcban, mint a világ többi részén is, attól tartanak, hogy az árak tartósan csökkenni fognak, és ez érdemben rontja a gazdaság kilátásait. A defláció megakadályozásához pedig gyengébb árfolyam kellene.

Az elemzők figyelmeztettek arra is, hogy a magyar bankrendszer számára újabb sokkot jelenthet a heves árfolyammozgás.

Történelmi mélyponton a forint

A svájci frank árfolyama 370 forinton is járt csütörtök délelőtt. A forint/euró árfolyama történelmi mélyponton volt, 328 forintot is kértek egy euróért.