Nagy zűr van Kínában

Kína
Vágólapra másolva!
A réz árfolyamát különös figyelem övezi a gazdasági szakemberek között. Úgy tartják ugyanis, hogy ez az az indikátor, ami tökéletesen meg tudja jósolni a gazdaság jövőbeli alakulását. Ez az indikátor pedig most egyáltalán nem fest jól, és azt mutatja, hogy főleg a kínai gazdasággal lehetnek komoly gondok, számolt be a Business Insider.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban mi is beszámoltunk nem megy jól a réz szekere az utóbbi időben. Sőt, az árfolyam 250 cent alá süllyedésével több, mint négy éves mélypontját érte el szerdán.

Ez azért is jelent igazán komoly problémát, mert a gazdasági szakemberek szerint ez sokkal tovább mutat annál, mintha csak egy nyersanyag árfolyama lenne mélyrepülésben. Sokan ugyanis úgy tartják, hogy a réz az egyik legjobb indikátora a gazdaság jövőbeli viselkedésének, és ez alapján jelenleg a kínai gazdaság fölött gyülekeznek a sötét fellegek.

A réz árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Erre a veszélyre figyelmeztetett a Bank of America Merryll Lynch elemzője, David Chui is a Business Insider tájékoztatása szerint. Chui kiemelte, hogy a réz árfolyamának esése nagyon erős korrelációt mutat a kínai gazdasággal, az ázsiai országban ugyanis nagyon széles körben használják fel a nyersanyagot. Az árfolyamesés mögött pedig egyértelműen a kereslet csökkenése áll, ami a teljes kínai gazdaság egészségét kérdésessé teszi. Ezen keresztül pedig a akár a kínai részvényárfolyamok ralija is a végéhez közeledhet.

Forrás: Bank of America Merryll Lynch, Investor.hu

A szakember kiemelte, hogy az árfolyamban tapasztalt visszaesés két dologra utalhat: vagy a gazdaság jelentős lassulására, vagy az árnyékbank rendszer körüli problémákra. De azt sem zárta ki, hogy esetleg mindkét probléma együttesen fennállhat.